Обсъдиха добри практики за използване на земеделска и горска суровина за производство на биомаса


Горски експерти от Каталония, Финландия, Италия, Словения, Румъния, Латвия, Ирландия и България споделиха своя опит и добри практики, свързани с усвояването на горски и земеделски отпадъчни продукти за производство на биомаса на работна среща в Латвия.  Форумът се проведе в рамките на проект „Регионални политики за устойчива биоенергия – BIO4ECO“ по програма INTERREG EUROPE на ЕС.

„Най-голямо предизвикателство за България е да се постигне ефективно използване на дървесната биомаса за енергийни цели. В настоящия момент голяма част от суровината се използва в нискоефективни печки с отделяне на големи количества въглероден диоксид. В България усилията трябва да се концентрират в малките населени места, които разполагат с достатъчно суровина и където съвременните инсталации ще повишат енергийната ефективност и ще намалят отделяните твърди частици“, подчерта д-р инж. Деница Пандева, директор на дирекция „Проекти и международни дейности“ в Изпълнителна агенция по горите в презентация на горския сектор на България.

Експерти от Държавния горски институт на Латвия представиха експериментални площи от смърч, в които за наторяване се използват различни концентрации от дървесна пепел, произведена чрез специална технология от остатъчна дървесина.

Участниците в събитието посетиха един от най-големите национални паркове в Латвия, както и лаборатория за експериментални изследвания към Държавния горски институт на страната.

ИАГ