Обръщение на Ректора на Русенски университет „Ангел Кънчев“ по случай 75-ата годишнина на университета


             Уважаемми дами и господа,

На 12 ноември 2020 г. Русенски университет „Ангел Кънчев“ навършва 75 години от своето създаване. Положеното преди повече от половин век начало на висшето техническо образование в Русе дава на града още една причина да се нарича град на първите неща – новосъздаденото тогава русенско висше техническо училище е първото извънстолично учебно заведение в тази област. С твърдото отстояване на трудно завоювани позиции, с всеотдайния труд на всички, които ревностно служат на нейната кауза, русенската Алма Матер израства в годините и се превръща в едно много значимо образователно, научно и духовно средище.

Днес, на академичната карта на България името на университета е не само символ на дълголетни образователни традиции, но на авторитетна лидерска позиция. Тя не само е завоювана чрез оставените минали трайни следи в образованието, науката и обществения живот, но и постоянно утвърждавана от съвременните постижения на висшето училище. Затова за академичната общност на Русенския университет неговата 75-та годишнина е повод за удовлетворение и гордост, както и знак за изградени през годините Сила, Достойнство и Авторитет.

СИЛАТА на Русенския университет, на първо място, е в неговата многопрофилност, в множеството професионални направления и специалности, които събират заедно студенти и докторанти с различни интереси и потребности, обучавани от своите преподаватели – изявени учени и професионалисти. Но силата на Русенския университет е и в неговата способност да се адаптира към динамиката на външната среда и да намира верен отговор на всички предизвикателства.

ДОСТОЙНСТВОТО на Русенския университет е в неговите постижения, сътворени с делата на многобройните членове на академичната общност, посветили своя упорит и всеотдаен труд на превръщането на русенската Алма Матер в храм на знанието и науката.

АВТОРИТЕТЪТ на Русенския университет днес е безспорен. И няма как да е иначе, защото зад него стоят 75 години на упорит труд, справяне с превратностите на времето, изграждане на партньорства, претворяване на смели идеи в реалност и сбъдване на визионерски мечти. Авторитетът на Русенския университет е във високото качество на образованието и научните изследвания, в модерната мултифункционална академична среда, в цялостната дигитализация на образованието и създадените учебни зали на бъдещето. Този авторитет е в изградената от Русенския университет Академична Дунавска ос, в лидерските му позиции в трансграничния регион и Дунавското пространство, както и в признанието, което получава в страната и извън нейните предели като първопроходник и лидер в европейски инициативи, национални и международни проекти. Не на последно място, авторитетът на Русенския университет е в неговата способност да бъде средище на духовност и естетически ценности.

Лицето на силната, достойна и авторитетна русенска Алма Матер винаги е било обърнато КЪМ ЗНАНИЕТО, МЛАДОСТТА И БЪДЕЩЕТО и навярно това е още една причина за успехите ѝ. Днес, в нейните модерни учебни зали и изследователски лаборатории, разположени на обща площ от 67 490 кв.м. (от които над 13000 кв.м. в новопостроения и въведен в експлоатация през 2010 г. учебен корпус-2) се обучават около 10 000 студенти и докторанти. Работи се в 23 професионални направления, като предлаганите бакалавърски специалности са 52, магистърските – 120, а докторските програми – 54 на брой. Всички те са акредитирани с високи оценки. Многопрофилността и поддържането на такова разнообразие от специалностти, превръща университета в гарант за развитието на регионите, в които е позициониран и формира академичната Дунавска ос – Силистра – Русе – Видин с разклонение в Разград. Във времето, Русенското висше училище е доказало своята отговорна позиция и към българските общности в чужбина. В последната година и половина се работи засилено за преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет.

Русенският университет е член на престижни международни организации, като Дунавската конференция на ректорите, Вишеградската университетска асоциация, Европейската университетска асоциация, Интеруниверситетския център – Дубровник, Асоциацията на балканските университети, Университетската агенция на франкофонията, Магна Харта и други.

Eкипи на Русенски университет „Ангел Кънчев“ са включени в изпълнението на многостранни и двустранни международни договори и споразумения по наука и образование, като само по програмата Еразъм сключените договори са над 650. Изпълняват се проекти по повече от 20 международни програми за сътрудничество с партньори от Европа, Азия и Америка.

В резултат на увеличените интернационални контакти, членуването в международни организации, работата по национални, европейски и световни проекти, разрастването на контактите с бизнес организации, Русенският университет непрекъснато подобрява материалната си база, оборудва нови лаборатории и значително повишава броя на научните и образователни публикации.

Русенският университет посреща своята 75-годишнина със Сила, Достойнство и Авторитет и винаги С ЛИЦЕ КЪМ ЗНАНИЕТО, МЛАДОСТТА И БЪДЕЩЕТО.

чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, Ректор на Русенския университет