Нов сорт пипер


България е известна със сортовото многообразие от пипери, със селекционните постижения и традициите в отглеждането и консумацията на тази култура. На земеделските производители се предлага нов сорт пипер – Ивайловска капия, който премина успешно двугодишното изпитване за Различимост, Хомогенност и Стабилност в Изпълнителната агенция по сортоизпитване и семепроизводство и предстои издаването на сертификат от Патентното ведомство на Република България. Той принадлежи към подвид Едроплодни пипери, групата на Дългите пипери, тип Капия.

Сорт Ивайловска капия е съвместна разработка на Опитна станция по поливно земеделие – гр. Пазарджик и Институт по зеленчукови култури „Марица“ –  гр. Пловдив.

Създаден е чрез многократен индивидуален и линеен отбор в местна популация от Пазарджишки район от авторски колектив: доц. д-р Христина Георгиева, доц. д-р Величка Тодорова, проф. д-р Стойка Машева, проф. д-р Галина Певичарова, гл. ас. Ана Самодова.

Подходящ е за отглеждане по технология за средно ранно полско производство, но успешно би могъл да се отглежда и в полиетиленови оранжерии за получаване на по-ранна продукция.

Сорт Ивайловска капия формира растения с индетерминантен растеж, със здраво стъбло, с две-три разклонения от първи порядък. Характеризира се с висящи, капиевидни, дълги до много дълги, широки до много широки, едри, едновърхи плодове. Плодовете са много атрактивни и се отличават с лъскава и гладка повърхност. Върхът е прав или завършва с кукичка. При надлъжен пререз плодовете имат средно триъгълна форма, а при напречен – кръгла. Окраската на плодовете преди зрелост е зелена до тъмнозелена, а в зрелост – наситено червена.

Ивайловска капия е високопродуктивен сорт, който се характеризира с по-добри морфологични характеристики на плода – дължина, диаметър при основата, дебелина на перикарпа (стената на плода) и средно тегло на плода. Също така се отличава и с по-високи химико-технологични качества на продукцията – съдържание на багрила в свежата продукция, беляемост на кожицата, дебелина на перикарпа  и обща сензорна оценка след преработка в печена капия.

Продукцията на сорт Ивайловска капия е предназначена за консумация в свежо и преработено състояние – печене, мариноване, за лютеница и др.

доц. д-р Величка Тодорова,

ИЗК „Марица”, Пловдив