Ново поколение комбайн Massey Ferguson Ideal


Комбайнът Massey Ferguson IDEAL се разработва над 8 години. Проектният екип от инженери, конструктори, дизайнери, маркетинг специалисти и търговци се сформира след одобрение през 2012 г. От тази година насам са произведени доста прототипи, които са били тествани в различни краища на света. Екипът IDEAL е от хора от три континента като първата машина е била конструирана съвместно в няколко фабрики на AGCO по света, Бреганце – Италия, Хестън – САЩ, Санта Роса – Бразилия. Разбира се, някои модули са произведени и в други фабрики на корпорацията, като трансмисията, веригите, електрониката, роторите и очистващата система.

Комбайнът е създаден по изцяло нова концепция за конструкция, производителност, капацитет и цялостно представяне спрямо нуждите на клиентите. Предварително е направено и проучване сред клиенти от над 12 държави от четири континента във връзка с техните желания, относно това, какво търсят от комбайна. Ето и някои от техните изисквания, подредени по важност: надеждност, устойчивост, горивна икономичност, качество на зърното, лесен за употреба, работа под наклони, управление на растителния остатък, уплътняване на почвата, комфорт в кабината, видимост, събиране и управление на данни, цената на придобиване.

Фирма ВАРЕКС ООД е единствената фирма в България, която е преминала специален PLATINUM MASTER CLASS курс на обучение и полева подготовка на AGCO и притежава единствените права за демонстриране, продажба, пускане в експлоатация, обслужване, сервизиране и консултиране на клиенти желаещи комбайн MF IDEAL!

За първи път общността от фермери и предприемачи в земеделието в България видя тази серия комбайни на изложението БАТА АГРО през месец май 2019 г., когато фирма Варекс показа на щанда си най-големия модел MASSEY FERGUSON IDEAL 9T с впечатляващи възможности и хедер за бяла жътва от 10.70 м.

Комбайните MF IDEAL се предлагат в три серии, съответстваща на енергийния клас – 7, 8 и 9. Всяка серия от своя страна може да се предложи с гуми, гумено-верижни ходови части или със система за нивелиране на комбайна за работа под наклони над 20% Para Level. Трите серии са с двигатели съответно 450 к.с AGCO Power, 538 к.с и 650 к.с MAN. Моделът MF IDEAL 7 е с един ротор, а моделите MF IDEAL 8 и 9 са с по два ротора.

Комбайнът MF IDEAL 9T понастоящем е най-големият и производителен комбайн на пазара в света. Оборудван с 6-цилиндров двигател – MAN 15.2 л. с мощност 650 к.с. Машината е снабдена с множество нововъведения продиктувани от нуждите на клиентите по целия свят. Ето и описание на някои от тях, с които може да добиете пълна представа за мащабите, производителността и технологичните новости в тези уникални машини:

MF IDEALHELIX ротори

фиг. 1

Най-дългият ротор на пазара – 4,85 м. Най-голямата площ на овършаване на пазара – 1,66 м2. Най-голяма икономия на мощност от 20 до 50%. Синхронизиран захранващ ротор за по-добро разпределение на културата. Директно разтоварване върху сечката. Автоматично се променят настройките при жътва за постигане на най-добри показатели с петсекционно разделяне на роторната система: захранващ ротор, входящ шнек, зона на вършитба – 100% вършитба, 70-80% сепариране, сепарираща зона – 20-30% сепариране, разтоварваща зона – изхвърля материала директно върху сечката.

MF IDEAL Бункер – STREAMER

32% по-голям капацитет от най-големия конкурентен бункер на пазара. Капацитет – 12 500 л и 17 100 л. Скорост на разтоварване – 140 л/сек. и 210 л/сек. Операторът може да контролира нормата на разтоварване, чрез хидравличните капаци, както и да прекрати разтоварването във всеки момент.

MF IDEAL терминал – IDEAL Harvest

фиг. 2

Автоматично саморегулиране и настройки на всички с-ми на комбайна. Използва MAD сензори за автономност на управлението. Използва HD бързо скоростна камера следяща качеството на зърното. Операторът може сам да избере в процеса на работа какъв режим желае от „триъгълника за настройки“. Минимум начупени зърна , минимум плява в зърното или минимум зърнени загуби .

IDEAL Balance

фиг. 3

Уникална система за преразпределяне на масата идваща под роторите. Системата е разделена на две части. Първата част се намира под вършачната част на роторите, която отвежда масата директно върху началото на тръскащата дъска. Втората част отвежда масата, която е паднала от задната част на роторите, към задната област на тръскащата дъска. С тази иновативна система се постига по-добро очистване на плявата от сламата и класа, както и по-малка консумация на гориво. Системата и революционният и дизайн позволява намаляване на загубите с 60% дори при работа под наклон от 15%.

Очистваща система

Най-голямата обща площ на въздушно обветряване на пазара. Супер мощен CICLONE вентилатор с три секции на работа и четири каскадно издухване с независим поток от въздух навлизащ през централни отвори под рамата на комбайна. Хидравлично задвижван със скоростта на вентилатора от 250 до 1400 мин-1, диаметър 455 мм, широчина 286 мм на всяка секция.

Задвижване – Това е единственият комбайн в света, който е с най-малко механично движещи се елементи свързани с работата на машината. Цялото задвижване е осигурено от 1 карданен вал, 13 ремъка и 1 верига. Това предполага повишена икономичност на всеки декар отработена площ.

Разпръскване на плявата и на сламата – Разпръсквачът на плява е задвижван с два хидравлични мотора с регулируема скорост на въртене. Те работят в три режима: Плявата отива директно в сечката, плявата отива директно в „откоса“, плявата отива настрани в полето. Разпръскването на сламата – с активно разпръскване с два диска с 4 перки. Максималната дължина на разпръскване е 150 метра. Най-ниската консумация на енергия сред конкурентите от 3 до 5 к.с.

Сензори за отчитане – 32 специализирани MAD сензори отчитащи различни параметри в работата на комбайна. Това са акустични сензори, които изпращат различен по сила сигнал в зависимост от натовареността и удрящите се зърна. Използването им е породено от идеята да има свръхчувствителност на системата и показване на точните данни на параметрите.

Кабина VISION – Уникална кабина с много ниско ниво на шума от само 73 dB с множество функционални и удобни за оператора системи. Поглед на 2600, чрез който се наблюдава цялата работа на хедера. Сензорен дисплей за работа и настройки, цветово разграничаване на бутоните за бърза работа. Регулируема кормилна конзола в три направления, автоматична стълба със сгъване.

Верижни ходови части – TRACK RIDE – патентованите верижни ходови части Track Ride са специално изработени за IDEAL комбайните. Предлагат се с вериги с широчини – 26‘, 30‘, 36‘ (660 мм.; 760 мм., 910 мм.) Снабдени със система за поемане на неравностите с хидравличен цилиндър и със система за поддръжка на обтягането на веригата. Нормално цялата ходова част може да копира терена от 150 при качване върху препятствие и 100 при слизане от препятствие.В периода на активна жътва през юли фирма „Варекс” организира мащабни демонстрации в цялата страна, както и пред индивидуални клиенти, които са заявили желанието си. Тестовата жътва ще се състои и при слънчоглед и царевица.

Ако желаете да получите индивидуална среща, демонстрация или консултация, моля не се колебайте да се свържете с най-близкия офис на ВАРЕКС ООД или на интернет страницата www.varex.bg, както и на адрес varex@varex.bg

По материали на Варекс