Нови технологии в земеделието


Lilian, директор продажби ТТА, пред вестник „Земеделска техника”

Завършила съм  магистратура по бизнес администрация в Сиатъл, Америка. Работих 10 години в петролната индустрия като търговец. През 2015 година започнах да работя в TT Aviation Co (TTA), фирма в дрон индустрия, на позиция Директор международни продажби и инвестиции. Областта на дроновете още е нова и не всеки би се захванал да прави кариера в нея. За мен работата в тази компания е предизвикателство и смятам, че тази област тепърва ще се развива.

Един от основателите на компанията ни е бивш хоби пилот на хеликоптер. Разбрал е, че има и други начини за картографиране и обследване, в които могат да се използват дронове. Бил е наясно, че и в земеделието се използват хеликоптери. Дошла му идеята да използва дронове в селското стопанство. Започва да мисли в тази посока със свой колега, чието хоби също са били полети с хеликоптери. Двамата, г-н Ту и г-н Магианг, решават да основат фирма и са съоснователи на ТТА и до днес продължават да работят заедно. До 2010 година са разработвали прототипа на дрона пръскачка. Тогава са получили разрешение от китайското земеделско министерство, че тази машина е аграрна техника и може да се използва за пръскане. Няма значение за каква култура се използва, но е добре тя да работи от 4 до 6 метра височина. За овощните градини има специално приспособление към машината, което пръска отдолу под клоните.

От 2013 годинаTTA е сертифицирана да прави обучение с дронове на пилоти. Досега има обучени 22 000 пилоти. На всеки 5 години това обучение трябва да се преминава отново, както е при автомобилите в Китай. Пръскането в растителната защита е едно от най-прецизните мероприятия и е много специфично. Ако прекалиш, може да изгориш всичко, ако пръскаш малко, няма да има ефект, затова е много важно клиентите да са обучени за работа с дронове.

Повечето от работещите при нас служители са агрономи и са обучени за работа по дрон технологията. Има и инженери от авиацията, както и хора, които отговарят за развитието на продуктите. Имамеи консултанти от китайското министерство на земеделието. Работим и с Аграрния университет в Пекин, който има програми за обмяна с Англия, Полша и Унгария, където също работим.

В момента има около 20 000 дрон пръскачки в Китай, които работят. Има и други машини дронове, които заснемат територията, посевите, защото и от тях наистина има нужда.

Според наблюденията ми, на пазара на  дрон технология от 2013 година досега всяка година приходите се увеличават двойно, но това се дължи и на факта, че обикаляме целия свят и предлагаме техниката.

С партньора ни от България се запознах през 2018 година в Амстердам. От фирмата „Дрон Сървис Провайдър” показаха интерес към технологията. От края на лятото 2018 г. имаме вече търговски отношения и фирмата е наш представител в България.

Преди няколко дни тук се срещнахме с една българска фирма, която има идея за разработване на платформа, чиято цел е да информира хората за приложението на дроновете във всички области, не само в земеделието. Това ни дава доста оптимистични очаквания за развитието на дроновете в България. Наблюдава се интерес към тях, но ще трябва време, за да се развият тук. Нямам много големи наблюдения за българския пазар, но смятам, че е близък на този в Унгария и Гърция, където също имаме дистрибутори. Там машини са насочени към стопани с около 500 хектара или фирми, които искат да предлагат механизирани услуги.

 

Димитър Глушков, Дрон Сървиз Провайдър, пред в. „Земеделска техника”

Моето образование е в областта на финансите. Аз съм учил във Франция и Англия, магистър съм по бизнес администрация. 11 години съм работил в тази област на много добри позиции във Франция. През 2009 година се прибрах в България и съм сигурен, че и тук има полета за изява и нещата могат да се подобрят. Колкото и да се оплакват хората, много от тях работят усилено и това е тенденция.

Фирма „Дрон Сървиз Провайдър” е основана през 2017 година. От една година сме официални представители на TTA за България. Предлагаме услуги с дронове в областта на земеделието, енергетиката, строителството, телеком и др. На изложението „Бата Агро” участвахме с дрон пръскачка, направихме демонстрации. Имаше интерес от посетителите.

Фирмата ни се състои от 7 човека, които отговарят за различни отрасли на приложение на дрон технологията. Сред колегите ми има електроинженери, търговци с опит, агроном, който има опит с дронове във филмовата индустрия. Тази година във фирмата поставяме фокус на земеделието – пръскане с дрон и създаване карти за подпомагане оценката на територията и културата.

Всички в екипа сме обучени да управляваме дрон. Минали сме обучение при Димо Зафиров, който работи в БАН в Института по космически технологии и е бил авиатор цял живот. Има и други фирми в страната, които правят обучения и са свързани с авиацията. Обучението е много важно, защото основното при дроновете е да можеш да преценяваш риска и да си вършиш работата добре без да застрашаваш живота на другите. Тази технология много помага, ако знаеш как да я използваш. Затова искаме да се въведат някакви правила у нас за работа с тези машини. Да има регулация за всякакви видове дронове. Има европейски изисквания да се регистрират тези машини и къде могат да летят, но в България все още не са изцяло внедрени. Трябва да има регулация, не може без нея, нужно е да има и сертификация.

Идеята е дронът да се приема като обикновена земеделска техника, въпреки че извършва много прецизна работа. Задължително машините се продават с обучение, въпреки че повечето дейности машината ги извършва сама, но все пак е важно при инцидент да знаеш как да реагираш.Тази технология трябва да върши работа и да се управлява лесно.

Поддръжката на продадените от Дрон Сървиз Провайдър дронове е в България. Извършваме сервиз на механичните части, а този на електрониката се осъществява в Китай. Смея да твърдя, че дроновете са произведени на световно ниво. В някои отношение превъзхождат и някои западни технологии. Това не го виждаме само ние. На изложенията във Франкфурт, Лондон, Амстердам се видя колко високо ценена е тази техника. Основателите на ТТА са заложили на качество, а това е най-ценното. Дистанционното може даже да „говори” на български. Сега обсъждаме да преведем на български и приложението, с което се управлява дронът. Инструкцията вече е преведена.

Имаме намерение да се разрастваме и да разширяваме областта си на дейност. Първото участие на фирмата беше миналата година на изложението в Добрич. Постоянно правим демонстрации и към машините има сериозни запитвания и силен интерес. Искаме да работим с научната общност, защото от там идват знанията, а ние просто ги представяме на пазара. Фирмата ни поддържа контакти с научни работници.

Много важно за иновациите е Отличието „Принос в механизацията на земеделието”. Затова смятаме тази година дасе включим отново в него с подобрена версия на машините М6Е. Дронът вече има пилотска камера, снабдена е със светлина за по-мрачно време и за райони със сянка. Има промени и в моторите, подобрена е и сигурността ѝ. Управлението е по-компактно и има по-малко бутони, но са по-интуитивни.

Технологията с дронове вече е в земеделието на България. Земеделието е високотехнологичен сектор в България.

Доц. д-р инж. Милка Бобева