Нови сортове на Институт по земеделие, Кюстендил


ДИМА

Дима

Получен е от кръстосването на сортовете Ван и Стела. Утвърден е  през 2015 г. Плодовете узряват в края на второто десетдневие на юни, с около 3 дни след тези на Ван. Растежната сила на кандидат сорта е умерена, близка до тази на Ван. Образува сравнително рядка корона. Скороплоден и родовит сорт.  Цъфтежът е късен. Средната дата на начало на пълен цъфтеж е 20 април, с около 5 дни след този на Ван. Това е първият самоплоден черешов сорт създаден в България. Плодовете са едри до много едри (8,3 g). Плътномесест е, по форма, едрина, оцветяване на кожицата и особености на плодовото месо и сока приличат на майчиния сорт Ван.

АЛЕКСТОН

Алекстон

Получен е от кръстосването на сортовете Ван и Стела. Утвърден е през 2015 г. Узрява в края на второто десетдневие на юни, почти едновременно с тези на Ван. Растежната сила на дървото е слаба до умерена, по-слаба от тази на Ван. Образува  рядка корона. Средната дата на начало на пълен цъфтеж е 15 април, с около 2 дни след този на Ван. Алекстон е също самоплоден сорт, което му дава предимство спрямо други самостерилни сортове. Плодовете са едри (7,6 g), широкосърцевидни, подобно на бащиния сорт Стела. Плодовото месо е плътно, с черночервено оцветена кожица и много добри вкусови качества.

ВАСИНИКА

Васиника

Получен е от кръстосването на сортовете Ван и Стела. Утвърден е през 2015 г.  Узряват около средата на юни, с около 5-6 дни преди тези на Ван, с което успешно запълват времето между ранозреещите (Бигаро Бюрла) и среднозреещите (Ван) сортове. Растежната сила на сорта е средносилна, по-голяма от тази на Ван. Образува средно гъста корона. Цъфтежът е ран. Средната дата на начало на пълен цъфтеж е 10 април, с около три дни преди Ван. Подходящ опрашител е Стела. Плодовете са много едри (8,6 g), широкосърцевидни до закръглени, с черно-червено оцветена плодова кожица. Плодовото месо е плътно с отлични вкусови качества.

СИЯНА

Сияна

Сортът е получен от кръстоска на сортовете Флорина х Макфрий. Утвърден е за нов сорт през 2015 г. Плодовете са средно едри (130-150 g), конично-кълбовидни, изравнени по форма и големина. Основният цвят на плодовата кожица е зеленикав до жълто-зелен, а покровният е равномерно разпределен по цялата плодова повърхност. Той е светлочервен, като по огряваната от слънцето страна е  по-тъмночервен. Плодовете са покрити със слаб восъчен налеп. Плодовото месо е кремаво, нежно, сочно, с лек аромат и много добро качество. Плодовете узряват около 20-25 септември и се съхраняват до януари при обикновени условия. Дървото е с умерена растежна сила и устойчиво на струпясване. Върху подложка ММ 106 дърветата плодоносят на втората година след засаждането им, има редовна и добра до много добра родовитост.

Доц. д-р  Н. Христов,

Гл.ас. д-р С. Димитрова,

Ас. д-р А. Стоева, ИЗ Кюстендил