Нишовите телевизионни канали имат бъдеще


Интервю със Светла Стефанова-Гърбешкова, изп. директор на АГРО ТВ

– Г-жо Стефанова, АГРО ТВ е една от най-влиятелните медии на специализирания пазар у нас. Как постигнахте това?

– Тези успехи бяха постигнати стъпка по стъпка от края на 2013 г. досега. Те са резултат от отдаденост, екипна работа, инвестиции и опит.

За никого не е тайна, че АГРО ТВ беше разработена от Цветан Гърбешков, който даде посоката и идеите за развитие. Днес ние продължаваме да следваме тази посока, доразвиваме идеите му и ги обогатяваме. Искам да подчертая, че нашата бизнес история стартира през далечната 1999 г., когато създадохме предаването АГРОФОРУМ, след това интернет портала AGRO.BG и малко по-късно – и списание АГРОКОМПАС. През 2019-та ще празнуваме 20 успешни години в бизнеса.

Разбира се, 2017 г. беше белязана с промени – в ръководството на телевизията, най-вече. Но запазихме политиката си да предоставяме актуална информация за сектора – програмата ни е наситена с емисии новини, коментари, теми, които са на дневен ред. Нещо повече – стартирахме нови предавания и имаме планове за нови проекти с важни партньори от агросектора.

Радвам се, че успяхме да запазим партньорството с водещи компании в областта на земеделието, които и до днес продължават да подкрепят АГРО ТВ. Те, всъщност, са изворът, от който черпим информация относно новите технологии и иновациите в сектора.

– Каква е Вашата аудитория? Продължава ли да расте броят на зрителите на АГРО ТВ?

– Интересно е да се отбележи, че АГРО ТВ се гледа не само от строго специализирана аудитория – земеделски производители, представители на различни институции и асоциации, но и от по-широка общественост. Горда съм да спомена и броя на нашите зрители – 1,5 милиона на месец, което е отличен резултат за нишов канал. Има индикации, че този брой ще продължава да расте.

Не мога да пропусна да спомена, че дейността на фирмата е свързана и с още два медийни продукта – интернет портала AGRO.BG и списанието АГРОКОМПАС. Новото е, че през тази година планираме да обновим визията на AGRO.BG, а пък със списанието продължаваме инициативата и участието си в журито на конкурса „Трактор на годината”.

В интерес на истината, най-много усилия и инвестиции насочваме към АГРО ТВ, като един изключителен продукт за нашия пазар, още повече, че ролята на нишовите канали расте и ние имаме амбицията медията да набере още по-голяма скорост и популярност. АГРО ТВ е уникална за България и за Европа.

– Вие сте медиен партньор на Отличието „Принос в механизация на земеделието”, за което Ви благодарим. Тази година предстои 5-тото му издание. Как го оценявате като събитие за страната и как ще го подкрепяте?

– Целта на конкурса е да подчертае значението на новите технологии, които се внедряват в съвременната агротехника и в крайна сметка, от които зависи подобряването на производителността в земеделието. Подкрепяме идеята да се популяризират усилията и инвестициите на световните компании и на техните дилъри в България, защото използването на новите им разработки и предоставянето на качествени продукти на българските фермери е от съществено значение за подобряването на резултатите в сектора. Това прави българските земеделци конкурентоспособни. А те, както и българските производители на агротехника, също имат своето място в конкурса и на тях се отдава заслужено внимание и уважение.

Подкрепяме конкурса, защото и ние следваме тази посока – да даваме експертна информация, да показваме, да убеждаваме, че това е пътят към модерното земеделие. А то няма как да бъде успешно без нови технологии и инвестиции.

Доц. д-р инж. Милка Бобева