Национално състезание „Млад фермер” 2019


Събитието се организира от Министерството на образованието и науката на България с партньорството на Аграрен университет, Пловдив.

Целите на състезанието са: Демонстриране на придобити практически знания и компетентности в областта на отраслите растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство, както и умения за работа в екип; Практическо прилагане на съвременни тенденции в областта на фермерството; Осъществяване на междуучилищно професионално сътрудничество и съревнование; Осъществяване на професионално сътрудничество с бизнеса и университета.

Участниците в състезанието са ученици, обучаващи се по професии от професионално направление „Растениевъдство” и „Животновъдство” от професионалните гимназии. За учениците от професионално направление „Ветеринарна медицина“ се допуска индивидуално участие в допълнителен модул в областта на животновъдството и ветеринарната медицина.Отборите включват трима ученици, които се състезават по три модула: растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство.

Тази година домакин на състезанието за Южна България, което ще се проведе от 21 до 23 март, е Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост, гр. Карнобат. От 25 до 27 март пък Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов”, гр. Долни Дъбник ще посрещне участниците от Северна България. Националното състезание ще се проведе от 23 до 25 април в Професионална гимназия по аграрно стопанство в Добрич.

ЗТ