Национална селска мрежа


Интервю с Ивайло Тодоров, ръководител на проект НСМ

– Г-н Тодоров, кога е създаден проектът “Национална селска мрежа”?

– Процесът за насърчаване на интереса на всички заинтересовани от развитието на селските райони в България и за подготовката на Национална селска мрежа (НСМ) започва през 2005 г. по инициатива на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Фондацията за реформа в местното самоуправление (ФРМС) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН). Този процес поставя началото на широко информиране на потенциалните участници на местно ниво относно възможностите, които предоставя НСМ и насърчаване на активно участие на заинтересованите социално-икономически партньори. През този период функциите на временен секретариат на НСМ се изпълняват от ФРМС.

В периода 2009-2010 г. Управляващия орган (УО) на ПРСР 2007-2013 – дирекция “Развитие на селските райони” към МЗХ координира изпълнението на дейностите на НСМ. В периода 2011-2012 г. към УО на ПРСР 2007-2013 – Дирекция “Развитие на селските райони” – се създава НСМ. Мрежата е партньор на МЗХ в диалога с гражданското общество и съдейства за разширяване на участието му в процеса на планиране, наблюдение и изпълнение на политиката за развитие на селските райони. В България функциите на Звеното за управление (ЗУ) на НСМ са поети от УО на Програмата до избора на външен изпълнител през ноември 2012 г.

Съгласно изискванията на ПРСР 2007-2013, МЗХ чрез тръжна процедура възлага на външен изпълнител ролята на Звено за управление на НСМ за периода 2012-2015 г. Съгласно националния избор на ПРСР 2014-2020, МХЗГ чрез тръжна процедура възложи през април 2018 г. на екипа, който в момента ръководя, ролята на Звено за управление на НСМ за период от 4 години.

– Каква е целта на проекта?

– Функционирането на НСМ във всяка страна-членка е регламентирано в европейското законодателство в основните регламенти на ЕЗФРСР. Необходимостта от структура за управление на НСМ, дейностите и управлението й е посочено в Регламент (ЕС) № 1305/2013, според който „Всяка държава членка създава национална мрежа на селските райони, която обединява всички организации и административни органи, работещи в областта на развитието на селските райони. Европейският подход за свързването на заинтересованите страни в политиката за развитие на селските райони  в мрежа чрез националната мрежа на селските райони има за цел: да повиши участието на заинтересованите страни в развитието на селските райони; да постигне по-високо качество при изпълнението на програмите за развитие на селските райони; да информира широката общественост и потенциалните бенефициери за политиката за развитие на селските райони и възможностите за финансиране; да насърчава иновациите в селското стопанство, производството на храни, горското стопанство и селските райони.

– Всеки ли може да стане Ваш член?

– Членството е в Мрежата, която е към МЗХГ, а Звеното за управление е ангажирано с нейното управление и изпълнение на възложените дейности, гарантиращи постигането на целите на Мрежата. Членството е отворено, неформално, основано на доброволно сътрудничество и социална отговорност. Мрежата обединява широк кръг заинтересовани страни. Членове на НСМ могат да бъдат физически и юридически лица, всяка институция, административна структура, граждански организации, мрежи, общини, МИГ и други лица, които са заинтересовани от участие в развитието на селските райони, участващи в процесите на селскостопанско, горско и селско развитие, икономически и социални партньори, организации, отговорни от областта на околната среда, насърчаването на равенството и недискриминацията между жените и мъжете и гражданското общество.

– Какви са изискванията за това?

– За членство в НСМ не се изискват членски или други парични вноски. Интересът за членство се завява писмено чрез попълване на заявка за членство, която може да бъде получена и подадена чрез: сайта на НСМ https://ruralnet.bg/; e-mail: office@ruralnet.bg; профила на НСМ в социалните мрежи https://www.facebook.com/NationalRuralNetworkBulgaria/?epa=SEARCH_BOX; както и чрез експертите и регионалните координатори на ЗУ на НСМ. В сайта в специална секция за членство е предоставена възможност за онлайн попълване и подаване, за улеснение на  проявяващите интерес.

– Как успявате да обедините добрите практики за развитие на земеделието в България?

– Благодарение на невероятния мултидисциплинарен екип на Звеното за управление на НСМ, съставен от ключови експерти с дългогодишен професионален опит, високо експертно ниво, които се ползват с авторитета в сектора, както и чрез приноса на 28-те експерти регионални коодринатори в страната, успяваме да изпълняваме възложените ни задачи и надявам се постигаме целите на Мрежата.

– Каква е равносметката ви за 2020 година и промени ли се нещо в работата ви, предвид актуалната ситуация?

– 2020 г. бе втората година от нашата работа по проекта. Равносметката като постигнати резултати ни носи удовлетвоение, тъй като въпреки пандемията изпълнихме планирания график. 2020-та и за нас беше трудна, тъй като дейността на Звеното за управление е свързана с много пътувания и срещи, провеждане на работни групи, тематични дискусии, информационни семинари, демонстрации в стопанста  и пр. – все активности, попадащи в забраните на здравния министър, които трябваше да бъдат наваксани в един крайно стегнат график във второто 6-месечие на проектната година. Предварително планираните ни участия в конференции в ЕС все пак се състояха онлай, благодарение на което ключовите експерти имаха ползвотворен обмен на европейски опит и добри практики.

– Работите ли с държавни институции и асоциации, свързани със селското стопанство?

– При това доста интензивно и от много години имаме установени партнъорства – не само на национално ниво, но и с много приятели и партнъори в Европа.

– Какво предстои през 2021 година за Национална селска мрежа?

– Дейностите, които Звеното за управление изпълнява всяка година, в своята същност са идентични, но с различен фокус и таргет група. Предвид противоепидемичните рестрикции, не бих могъл да се ангажирам към момента с конкретни дати, но със сигурност ни предстоят информационни семинари, обучения, срещи за новата ОСП, работа в тематични работни групи, работна среща с научната общност, тематична среща за обмен на опит и знания, демонстрация на добри практики на терен. Надявам се тази година да няма ограничения в ЕС и всички планирани форуми да се реализират на живо, а екипът ни да може да участва в значими събития, които традиционно се организират от нашите партньори от Европейската мрежа за развитие на селските райони, Мрежата на ЕПИ-АГРИ и пр.