Институтът по лозарство и винарство – Плевен сертифицира 4 нови сорта


Професор Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство, Плевен отчете, че добивите на винено грозде през 2020-та година за различните региони в страната варират между 600 и 900 кг от декар, а за десертното грозде надхвърлят тон, достигайки и тон и половина, което показва, че изминалата година е добра за лозарския бранш. Той посочи, че периодът на засушаване не е позволил появата на гъбни заболявания по лозята и това е повлияло за доброто качество на гроздето тази година.

Проф. Иван Пачев отбеляза проблема с епидемичната обстановка заради COVID-19, поради която след обирането на гроздето и верифицирането на сортовете и след приготвяне на вината, продажбите са били по-малки. „Хората купуваха по-малко, което повлия много върху икономическата страна на винопроизводството“.

От друга страна обаче са се получили вина с много добри качества, тъй като през сухия период лозите са успели да натрупат необходимите захари и киселини, като някои от сортовете са преминали нивото на захаронатрупване и нивото на захарност е преминало стойности от 26 и 28 промила. Съответно, това е създало проблем в процеса на винопроизводството и е наложило известно разреждане до постигане на нормалната захарност от 24 промила за виното.

От създаването на Института досега са създадени над 60 нови сорта винено и десертно грозде, които са разпространени в цялата страна. Само през 2020-та година ИЛВ,Плевен е получил сертификати на 4 сорта – три от тях десертно грозде „Миро”, „Найден” и „Йоана”, и винения сорт „Мускат отонел”, които са били подадени в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол /ИАСАС/.

С цел популяризиране на новите сортове е произведен посадъчен материал и от тях. При необходимост от по-големи количества е нужно това да се заяви предварително в ИЛВ-Плевен.

СОРТ ГАРАНТ

Сорт Гарант

Сорт Гарант е получен от кръстосването на сорт Августин (SV 12375 x Плевен) х сорт Дружба (сложен междувидов хибрид) в Опитното поле на ИЛВ – Плевен от М. Иванов и колектив.

СОРТ ПЛЕВЕНСКИ ФАВОРИТ

Сорт Плевенски фаворит

Сорт Плевенски фаворит е получен чрез кръстосването на SV 12375 x Мискет плевенски през 1983 г. в опитното поле на ИЛВ Плевен от М. Иванов и колектив.

СОРТ МИРО

Сорт Миро

Сорт Миро е получен чрез междувидова хибридизация от кръстосването на сортовете Плевенски фаворит х Надежда в опитното поле на Института по лозарство и винарство-Плевен от М. Иванов, З.Наков, И. Симеонов и А. Илиев.

СОРТ МИЛАНА

Сорт Милана

Сортът Милана е получен от кръстосването на сортовете Чауш 1 х Русалка 3 в Опитното поле на ИЛВ-Плевен от М. Иванов и М. Мотова

СОРТ НАЙДЕН

Сорт Найден

Сорт Найден е получен по пътя на вътревидовата хибридизация от кръстосването на сортовете Дунав х Русалка 3 в Опитното поле на Института по лозарство и винарство – Плевен от М. Иванов, З. Наков и И. Симеонов.

СОРТ ЙОАНА

Сорт Йоана

Сорт Йоана е получен по пътя на вътревидовата хибридизация от кръстосването на сортовете Дунав х Кондарев 10 в Опитното поле на Института по лозарство и винарство – Плевен от М. Иванов, З. Наков и И. Симеонов.

Сортовете са разпространени в Експерименталната база на ИЛВ-Плевен и сортоизпитателен участък в Ново село, област Пловдив.

По материали на ИЛВ, Плевен