Машини за модерно земеделие


Интервю с д-р Нермин Караманова, управител на „Биоса“ ЕООД

– Д-р Караманова, представете фирма „Биоса“ на нашите читатели.

– Фирмата ни е семейна, създадена е през 2014 г. Офисът ни е във Варна, а производствената база-шоурум се намира в Разград. Екипът на „Биоса“ не е голям, но всеки се е специализирал в своите задължения и това помага много в работата ни и в контактите с български и чуждестранни клиенти. Дейността ни включва продажба на машини за почистване на семена, на цялостни линии за почистване и сортиране, както и решения за третиране на зърнени култури чрез пръскане със селскостопански дрон. Предлагаме машини за първоначално грубо почистване на семената, иновативни машини, които сортират по цвят, форма и размер и машини за пакетиране и етикетиране на различни продукти. Сред услугите ни са и почистване, калибриране, сортиране на семена и зърнени култури, белене на слънчоглед, грах и други.

Представители сме на най-големия производител на оптоелектроника в света – Meyer Optoelectronic, Китай. Работим с тях повече от 10 години, но от 2014 г. сме техен официален представител за Европа. Предлагаме на българския и европейския пазар пълната гама машини за почистване и сортиране на семена – оптични сортировачи, пелетиращи машини и рентгенови детектори.

Отскоро на българския пазар е и най-новият им продукт, предназначен за целите на медицината и стоматологията – цифрова система за 3D визуализация и ОПГ, предназначена за правене на  панорамни снимки в стоматологията и в лицево-черепната диагностика. В България вече работи една такава машина с марка MEYER.

Благодарение на нашата съвместна работа, брандът MEYER вече е  много добре познат у нас и в Европа. Преди 3-4 години в България имаше закупени не повече от 5 машини, а в момента те са 40-50 броя. Към днешна дата непрекъснато расте и броят на продадените машини в различни европейски страни.

– Защо сте избрали да предлагате техника за почистване, сортиране и пакетиране на земеделска продукция?

– Биоса ЕООД предлага машини и оборудване за обработка на семена – машини за фино и грубо почистване, калибриране, обеззаразяване, фото-сортиране и рентгенова детекция на всички видове семена, зърнени култури, ядки и други хранителни продукти. Това са високоинтелигентни машини, базирани на иновативни подобрения и смарт технологии, които отговарят на най-съвременните изисквания за качество и ефективност.

Основна част от техниката на Биоса са машините за грубо почистване – въздушно-ситови сепаратори,камъкоотделители, гравитационни маси, калибратори и други. Висок интерес има и към машините за фино почистване – цветен сортировач и рентгенов детектор за чужди примеси. Ние предлагаме на своите клиенти машини с високо качество и ефективност на най-разумна цена с гарантиран резултат – 100% чистота на крайния продукт. Всички наши машини са с гаранция от 1 година.

Считам, че това са машините на бъдещето, които ще направят процеса на обработка на семената и зърнените култури по-лесен и успешен и с това ще гарантираме на крайния потребител висококачествени продукти на трапезата му.

Интересът към нашата продуктова гама е голям, както в страната така и в чужбина. Имаме десетки продадени изделия на територията на България и немалко в Европа. Кръгът на нашите клиенти се разширява непрекъснато, защото работим не само със зърнопроизводители и земеделци, а и с преработвателни фирми и фирми от хранително-вкусовата промишленост. Имаме продадени машини на „Симид Агро“ – най-големият производител на хляб и хлебни изделия, на фабрика за олио и ядки „Бон ойл“ Ямбол, на „Агроник“ Ямбол и много други. От години си партнираме с няколко фирми в Полша, където работят наши машини. Имаме продажби в съседна Румъния, а от няколко месеца и в Молдова и Русия.

– Има ли перспектива от използването на дронове в земеделието и за какви операции?

– Най-новото в продуктовата листа на фирма Биоса е селскостопанския безпилотен дрон, който тази година представихме на няколко  изложения в страната и чужбина и към него интересът навсякъде беше много голям. Използва се за растителна защита, пръскане с пестициди и торове. Издига се до височина от 50 м и може да запомня очертанията на полето, да извършва мониторинг, а благодарение на радара може да се движи автоматично според релефа на терена. Хубавото е, че нашите дронове могат да пръскат с препарати, а след подмяна на модула – може да им се монтира обикновена или инфрачервена камера, с която да наблюдават или да сканират полето.

Започнахме да презентираме тези машини още миналата година. По време на едно от изложенията заедно с нас бяха и представители на производителя от Китай.

Този тип иновация не е подмината и от европейските проекти за подпомагане на селското стопанство. Мярка 6.4 ще дава възможност за тяхното закупуване.

– Извършвате търговска дейност със зърнени култури и семена за посев.

– Да, освен че продаваме машини и технологии и обработваме и почистваме семена и зърнени култури, търгуваме и с различни видове семена. Непрекъснато сме в контакт със зърнопроизводители от цялата страна и изкупуваме и продаваме на едро семена, варива и други зърнени култури. Не е лесно да съчетаваме толкова много дейности, но тъй като всички те са свързани и насочени към селското стопанство и фермерите, за нас е удоволствие да им бъдем полезни и с постоянен контакт.

доц. д-р инж.Милка Бобева