Машините за вятър Frost Boss C49 защитават череши, сливи и кайсии от слана


Сланите се проявяват, когато овощните дръвчета са най-чувствителни към отрицателни температури. Загубите от пролетни измръзвания могат да достигнат до 100%. Най-разумното решение е ползването на машини за вятър. За да се разбере по-добре високата ефективност на перките против слана, нека първо изясним няколко важни понятия за видовете студ.

Фермерите се сблъскват основно с два вида студ – студен фронт и температурна инверсия. Студеният фронт е свързан с движение на големи въздушни маси, които довеждат до трайно и значително охлаждане, на което не може да се противодейства, освен с покриване на градините. Хортисмарт Солюшънс предлага решения за отглеждане на плодове под полиетилен, които в комбинация с подкоронно микродъждуване гарантират до 100% опазването на реколтата. Инвестициите в подобни конструкции се изплащат за по-дълъг период от време – от 5 до 10 години. Вторият вид пролетни студове са температурните инверсии. Всъщност те се проявяват целогодишно на наблюдаваната площ, но агроикономическия им ефект се усеща най-силно в периода на цъфтеж и началните фази на развитие на плода при овошките и лозята. За температурните инверсии е характерно, че винаги се появяват след топли дни и при ясна безоблачна вечер. Нагрятата през деня почва изстива през нощта, като най-силно това се проявява рано сутрин преди изгрева на слънцето. Топлият въздух се издига нагоре и се задържа на височина от 10 м до 50 м. Това определя и височината на тавана на инверсията. При инверсии е характерно липсата на силен вятър, но винаги се наблюдава слаб ветрец, обикновено носещ се по течението на река, асфалтов път или дере, разположени в близост до градините. Движението на студените въздушни маси е винаги от високи към ниски точки. Понякога фермери съобщават за движение в обратна посока, което най-често представлява запълване на ниско разположени падини и тяхното “преливане” към по-високи участъци от градината. Фермерите трябва да се опитват да осигурят свободното преминаване на студените течения, като почистват ниските части на градините и не създават допълнителни прегради. В същото време е добре да създават бариери за студа във високите части на насажденията. По границите в ниските и високите коти на градината може да се разположат печки на течно или твърдо гориво, които да спомагат за затопляне на преминаващите въздушни потоци.

Най-доброто решение за предпазване на овощни градини и лозя от пролетни студове, при температурни инверсии, е инсталиране на машини за вятър Frost Boss C49. Всяка машина има обхват от 60 до 80 декара, според наклона на терена и въздушните течения. Витлата на перката са разположени под ъгъл от 6 градуса на височина 10 м, за да свалят топлия въздух от горните слоеве надолу към овошките. Перката се върти и около оста на колоната на 360 градуса. Времето за един пълен кръг е 6 минути. Защитаваната площ има овална яйцевидна форма, която зависи предимно от лекия вятър, характерен за конкретното място. Хортисмарт Солюшънс предлага на своите клиенти и климатични станции, с които се определят точно температурните инверсии, тяхната стойност и посоката на въздушните течения рано сутрин. Според разликата в температурите между горния и долен въздушен слой, перката може да осигури защита до -5 градуса по Целзий. Наблюдавани са случаи и на защита до -8 градуса, но това не може да се гарантира. Защитата при сериозно понижаване на температурата може да се подсигури с комбиниране на перката с други методи на защита, ползващи вода, газ или твърдо гориво. Хортисмарт Солюшънс проектира мястото на разполагане на перките Frost Boss C49, като извършва монтаж и поддръжка на машините за вятър. Като опция се предлага дистанционно онлайн наблюдение на перките, включително показателите на двигателя, като температура и налично гориво, времето за работа на машините, температурите при растенията и на височина 10 м, посоката на вятъра и неговата скорост и други важни показатели. Скоростта на вятъра е важна и за сигурността на машината, която спира при скорости над 10 км/ч и стартира отново при стихване на вятъра. Наличието на вятър по принцип обезмисля и работата на машината, като при спирането ѝ се спестяват пари за гориво. Двигателите работят с дизелово гориво.

Машините за вятър Frost Boss C49 са доказан метод за защита на реколтата от слани повече от 20 години, за разлика от предлаганите напоследък мобилни решения с газ. Печките на твърдо гориво и стационарните решения с газ са добър метод за защита на малки площи под 20 дка и се предлагат в портфолиото на Хортисмарт Солюшънс. В допълнение към машините за вятър, фирмата предлага подкоронно дъждуване или съвместна работа с печки на твърдо гориво или газ. Комбинираните решения могат да помогнат и при температури под -5 градуса по Целзий.

default

Черешите са най-податливи на студ от фаза зелен бутон до започване на падане на чашелистчетата (образуването на зелени плодове). За пример може да се посочи, че в периода на пълен цъфтеж цветовете могат да издържат на температура от -2° С около половин час. В случаите, когато температурата се понижи до -4° С почти всички цветове ще загинат. При сините сливи все по-често се наблюдават щети от измръзване. Кайсията е силно чувствителна към сланите и в традиционните райони на отглеждане не се влияе от тях. В последните години ареалът на отглеждане се разширява значително и кайсиевите насаждения попадат под неблагоприятното влияние на пролетните студове. Кайсията има лек зимен покой и лесно стартира движението на соковете при преждевременно затопляне. Ефективният метод за защита на всички костилкови култури, популярни за отглеждане в България е чрез машината за вятър Frost Boss C49. Все по-често студовете засягат бадемови насаждения в южните части на страната, както и ябълки и круши, които също могат да бъдат предпазени с инсталиране на перки против слана. Frost Boss C49 стартират автоматично и обдухват равномерно дърветата, без да създават излишна турбуленция. Работят на ниски обороти и значително по-тихо от всички останали перки, като това се отразява и на джоба на фермера, който заплаща и по-малко за гориво. Бързото им изплащане и високата ефективност на работа ги прави привлекателни за производителите на плодове и грозде в България и региона.

По материали на Хортисмарт Солюшънс