Комплексна консултантска услуга от Синджента


Синджента винаги се е старала да предоставя адекватни решения за нуждите на производството, затова наред с ангажираността в разработването на водеща селекция сортове, хибриди и продукти за растителна защита, ние обърнахме поглед към цялостната технология прилагана в едно стопанство. Нашата цел е да повишим рентабилността на включилите се в програмата стопанства като осигурим комплексно, устойчиво решение, което да обхване всички основни елементи в стопанството. С особено внимание към почвообработките, храненето на растенията, сортов състав/избор на хибриди и адекватна растителна защита целим по-добра възвръщаемост от декар.

За тази цел в екипа на Синджента има Контиво специалисти, които в тясно сътрудничество със земеделския производител оценяват настоящите практики в стопанството, след което правят предложения за развитието на стопанството, съобразени с желанията на земеделеца, възможностите му за инвестиции и конкретните почвено-климатични условия. Те вземат активно участие в ключовите моменти от прилагането на технологията.

В основата на Контиво технологията са минималните или т. нар. екологосъобразни обработки, които спомагат за намаляване негативното влияние на климата, спомагат биоразнообразието, запазват почвата и подобряват водно-въздушния режим и структура, което благоприятства микробиологичната активност, натрупването на органични вещества и образуването на хумус. Колкото повече органично вещество има в почвата, толкова повече се повишава сорбционният й капацитет (способността за влагозадържане). Голяма част от тези обработки се извършват с комбинирани почвообработващи агрегати, без обръщане на основния почвен слой. Така с едно минаване на полето се извършват няколко операции, което намалява разхода на гориво, както и уплътняването на почвата. Tака се пести време и се дава възможност агротехническите мероприятия да бъдат извършени в оптималните срокове, което е изключително важно за големи стопанства или в години с нетипични есен/пролет. При залагане на минимални обработки върху почвената повърхност остават част от растителните остатъци, които изграждат своебразен мулч, намаляващ изпарението, ветровата и водна ерозия, както и предпазват почвата от ултравиолетовите лъчи и от прекомерно загряване, което пряко рефлектира върху микробиологичната активност, особено в повърхностния почвен слой. На снимките ясно личи, че там, където са приложени система от минимални обработки, повърхността на почвата няма цепнатини и структурата й е запазена, неразпрашена, дори в края на вегетацията. Това осигурява влага на растенията за по-продължителен период от време, в сравнение с конвенционалната технология, която залага на оранта като основна обработка, а подготовката за следващата култура се улеснява значително.

Сравнение на двете технологии

Контиво технология      Конвенционална технология

За да сме убедени какви ползи носи Контиво технологията за земеделския производител, Синджента създаде опитна установка на големи парцели, с наклон от 10%, където основната задача беше да се измери влиянието на типа обработка върху оттока (загубата) на почва, вода и основните хранителни елементи.

  Традиционна обработка Консервационна обработка
Отток (mm) 130,5 45,6
Загуба на почва t/ha 12,4 0,93
Загуба на N кг/ha/за всяка година 6,6 1,31
Загуба на P кг/ha/за всяка година 0,69 0,1
Загуба на K кг/ha/за всяка година 8,07 2,94

 

Контиво специалистът обръща сериозно внимание на храненето на растенията. Препоръките, които дава, са на база актуални почвени анализи, взема предвид лимитиращите фактори, актуални за конкретното стопанство, заложените цели като желан добив и не на последно място търсената икономическа ефективност. Така, познавайки всички процеси и специфики на стопанството, Контиво специалистът има възможността да предостави на производителя външен поглед, да предлага варианти за реакция при създала се ситуация, да пренесе опит от други производители включили се в програмата, при които същата или подобна ситуация е решена успешно. Той винаги разчита на подкрепа от целият екип на Синджента, включително на колегите от други държави, където този модел на работа е внедрен от няколко години. Така, с работа рамо до рамо, успяхме да постигнем 15% по-добра икономическа ефективност при първите включили се в програмата стопанства.

Синджента протяга ръка към земеделските производители – да развием вашата технология заедно.

По материали на Синджента България