„За” и „против” нулевите обработки


Плодородната почва, подобно на чистата вода и чистия въздух, осигурява съществуването на човека – да не я унищожаваме.

Според оценки на експерти на ФАО, земната повърхност губи ежегодно приблизително 23 милиарда тона плодородна почва. При тази скорост почвите ще изчезнат до 150 години. При сегашните темпове на нарастване на населението на земята кризата за почвени ресурси е предстояща – много скоро човечеството ще се нуждае от цялата налична обработваема земя, за да предотврати гладна криза.

Един от най-сериозните фактори за деградацията на почвата са почвообработките, чиято основна цел е да покрие растителни остатъци, оборски тор и плевели, като осигури подходящи условия за поникване на семената и развитие на растенията. Почвообработките се практикуват в селското стопанство от продължение на хиляди години, но неправилното им прилагане с течение на времето може да разруши почвата  и да ограничи почвеното плодородие.

В последно време отново се заговори за нулевите обработки. Не трябва да се забравя, че въпросът не е с толкова прост отговор, колкото изглежда на пръв поглед. Ето кратък списък с плюсовете и минусите.

Положителни и отрицателни страни на нулевите обработки

Положителни страни Отрицателни страни
Спестяване на средства от труда и горивото чрез намаляване на допълнителните разходи за почвообработки Необходими са допълнителни разходи за специализирано оборудване, което може да надмине $ 100,000.
Съхраняване на водата от валежите – растителните остатъци на повърхността абсорбират вода и ограничават повърхностния отток, което може да е благоприятно в райони, засегнати от засушаването Разпространение на гъбични заболявания – повишените  нива на влага в почвата стимулират развитието на гъбични заболявания, които иначе са били контролирани
По-малко замърсяване на водите с хербициди – намаляването на повърхностния воден отток предотвратява достигането на хербициди и другите замърсители до повърхностните и подпочвените води.

 

Използване на повече хербициди – една от основните ползи на почвообработките е борбата със заплевеляването; липсата на почвообработки води до по-голяма зависимост от устойчивите на хербициди ГМ култури.
По-високи добиви – особено в райони с ниско съдържание на атмосферна влага, земеделие, основано на нулеви обработки може да увеличи реколтатас до 50%.

 

Необходимо е да имате подходящите почвени и климатични условия и търпение – това не се случва от първата година; може да са необходими години или дори десетилетия, за да се постигнат положителни резултати при подходящи почвени и климатични условия; при неподходящи почвени и климатични условия почвеното плодородие може да намалее значително

проф. д-р Светла Русева, директор

ИПАЗР „Н. Пушкаров“, София