Иновации в земеделието


Проф. Иван Пачев, председател на ССА, пред в. „Земеделска техника”

– Селскостопанска академия (ССА) е основно звено в нашето селско стопанство, към Министерството на земеделието, храните и горите, в което се извършват всички иновации в земеделието. Основната дейност на институтите, още от обособяването им до днес, е създаване на нови сортове и породи животни. Освен това, в своята дейност те застъпват и технологии за тяхното отглеждане – кои са икономически ефективни, по какъв начин се прилагат различните препарати, торове, семена, каква механизация е подходяща, всичко това е в правомощията на ССА. В последните 20-30 години в Академията са създадени немалко сортове пшеница, тритикале, ечемик, различни бобови култури, люцерна, лози, овощни видове и др. Това е мястото, където тези иновации се създават, а и от там и започва тяхното обратно връщане и внедряване в производството. В това се състои и връзката между производство, бизнес и наука – дават се технологии и всичко необходимо за тяхното осъществяване. Винаги можем да покажем кои са икономически ефективните мероприятия, които задължително трябва да се приложат за получаване на съвременно производство, какви са необходимите нови сортове, машини, торове, препарати и какви са нужните специалисти.

На 8 май имахме среща с министъра на земеделието г-н Порожанов. В разговора стигнахме до общото мнение, че селскостопанската наука трябва да се развива, че тя е двигателят на нашето селско стопанство. Министерството ще използва всяка една възможност да взема най-доброто от всички институти и опитни станции в България и то да бъде внедрено в земеделието.

На срещата говорихме и за финансиране на науката съобразно необходимостта на отделните ѝ звена. С помощта на Министерството ще се опитаме да стигнем и до министъра на финансите за подобряване на финансирането в научната дейност. Реформата в земеделието ще започнем от нас, тъй като ние сме в научната сфера и се предполага, че най-добре виждаме пропуските и добрите си страни и можем да ги представим в подходящ вид на Министерството. Ще започнем, разбира се, с преструктуриране на Академията относно дейността и финансирането ѝ. Законът за Селскостопанска академия мина на първо четене, но има забележки, които трябва да се изчистят. Надявам се наистина да имаме закон за земеделската наука.

В страната ни е необходимо да навлизат най-новите неща от световното земеделие, за да ги прилагаме. България като територия може би има едни от най-добрите и разнообразни условия за развитие на земеделското производство и трябва да ги използваме. Без нови технологии и иновации в сортове, препарати, торове и разбира се, машини не можем да развиваме ефективно земеделие. Затова още от учредяването на Отличието „Принос в механизацията на земеделието” сме един от организаторите и го подкрепяме и при четвъртото му издание тази година.

доц. д-р инж. Милка Бобева