Иновативни предложения за земеделието


Емил Ковачев, управител на Телком Инженеринг, пред в. „Земеделска техника”

Започнахме с електрическите триколки, тъй като те са едно сравнително евтино превозно средство и са 100% електрифицирани. Към тях има много голям интерес. Стартирахме от най-малката категория електрическо превозно средство, т. нар. категория L2E, като изключим велосипедите. На триколките могат да се возят двама пасажери и да се пренася 600 кг товар. Освен това, като част от фамилията, към момента има десетина приложения, включително в селското стопанство и в градските общини, където са и първите ни клиенти. Скоро очакваме да излезе сертификатът за движение по пътищата, което автоматично ще засили търсенето. Мисля, че може да имаме и малко проблеми, защото няма да можем да отговорим на скоростта.

В земеделието на село електрическите триколки също намират приложение – една бензиностанция там е на около 20 километра. А с тях не се нуждаеш от нея, защото се зарежда с щепсел и може да изминеш 120 километра с едно зареждане. Това е много голямо разстояние там. Имаме възможности и за увеличаване на тази граница от 120 километра. Предлагаме и подвижни магазини и подвижни кафетарии за масова продажба за места, на които няма обекти за обслужване. Като част от зелена категория машини те имат 6 лева данък на година и използват всички техни преференции. Другото им преимущество е, че може да се карат с книжка за мотопед, категория М.

В началото бяхме започнали с леки коли, но преценихме, че етапът за тях все още не е напълно настъпил и проблемите по узаконяване и сертифициране не са малки. Интересите на фирмите са големи, затова решихме да заложим на задоволяване на нуждите на масовия потребител. Вече сме планирали да направим превозно средство с четири колела, но габаритът и формата му се запазват като при триколките. Преимуществото на трите колела все още е достатъчно добро. Когато започнеш да вършиш работа, броят на колелата не е от особено значение, а да е икономически изгодно и сравнително евтино.

Предлагаме и слънчевите панели, които имаме, гарантираме на потребителите си почти независимост от енергозахранване и слънцето е достатъчно. Особено през лятото няма проблем да се движим навън и батерията се зарежда. Имаме клиенти, които са изключително доволни и масово ги използват.

Ориентирани сме към потребителското търсене. Опитваме се да направим едно решение, с което да изработваме триколките си по желание на клиента. Повече от нещата са пожелани от тях. Не се стремим да произвеждаме серийни модели, а по-скоро ориентирани според изискванията на клиента. В края на миналата година продадохме няколко на община София в Борисовата градина и в Южния парк. Дори пожелаха и прахосмукачка, която също предстои да направим. Тя може да се монтира в триколката и да се сваля. Безшумно се движи по улиците и изсмуква листата, които влизат в каросерията на триколката и тя автоматично се изпразва.

Имаме и други новости, които също са интересни. Разработихме независим енергоизточник – слънчев панел и вятърен генератор, който произвежда 6 киловата енергия на 220 волта от слънцето и от вятъра. Ако някъде има къща без достъп на ток например, автоматично може да се включи машина към независимия енергоизточник или да го използваш по какъвто начин искаш. Обмисляме да се включим с него в тазгодишното издание на Отличието „Принос в механизацията на земеделието”, за да покажем последните си иновативните продукти. Разработихме и едно атрактивно електрическо влакче с два-три вагона, което престои да финализираме.

Някои от нещата не са новост, но когато са приведени в действие и са реализирани, ефектът е реален. През тази година си пожелавам да продължим да работим със същите темпове и да сме още по-ефективни.