ИЗС „Образцов чифлик” – последни селекционни постижения


Съществуващите селекционни продукти на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” – Русе се радват на изключително голям интерес от страна на българските производители, а също и от чуждестранни партньори.

Сортовете на Института са създадени и изпитани при екстремните климатични условия, характерни за района на гр. Русе – студена зима, ранно затопляне през пролетта и последвали засушавания, съпроводени със суховеи и високи температури. Те се отличават с добра адаптивност и стабилност на добивите и отглеждани в други райони на страната дават много добри резултати.

Институтът по земеделие и семезнание „Образцов чифлик”, Русе поддържа 22 сорта полски култури и лоза в сортовата листа на страната. Тук се съхраняват, изучават и включват в схемите на селекцията образци от разнообразен генофонд: пшеница – 680 бр., овес – 2 809 бр., царевица – 5 600 бр., фасул – 620 бр., люцерна – 1 311 бр. и лоза – 2 699 бр.

В процеса на преструктуриране на аграрната наука, активното търсене и внедряването на научните постижения в производството, все повече утвърждават Института като научно-изследователски център по проблемите на селекцията, семезнанието и семепроизводството за страната. Комплексният характер на научно-изследователската работа в „Образцов чифлик” – селекция, агротехника, семезнание и семепроизводство, е сериозна предпоставка за реализиране на научните ни продукти дори и при новите икономически условия в страната. Независимо от трудностите, Институтът бележи своите научни постижения и ще продължи да работи в полза на земеделските производители.

ИЗС „Образцов чифлик” поддържа бизнес контакти и сключва договори за семепроизводство на пшеница, царевица, овес, фасул, люцерна и производство на лозов посадъчен материал със земеделски кооперации, фермери и фирми както у нас, така и в чужбина.

Пшеница сорт „Венка 1”

пшеница Венка

Сорт „Венка 1” е белокласа, осилеста, средно висока пшеница с червено зърно. Класът е средно едър, добре озърнен. Зърното е средно едро с добра стъкловидност – 70%, маса на 1000 зърна е 41 гр., хектолитрова маса – 80 kg/hl. Притежава висока продуктивност, отлични хлебопекарни и брашномелни качества, висока толерантност към стрес, устойчив на полягане и много подходящ за интензивно отглеждане. Средно ран сорт, с висока продуктивна братимост, отлична студо- и зимо устойчивост. Високо устойчив е на брашнеста мана и на видовете ръжда. Толерантен към суша. „Венка 1” има потенциал за получаване на добиви от порядъка на 874 кг/дка, като зърното напълно отговаря на изискванията за мелничарска пшеница. Авторският колектив е от ИЗС „Образцов чифлик” – Русе и ДЗИ – Г. Тошево.

Пшеница сорт „Дунавия

пшеницадунавия

Сорт „Дунавия” е белокласа, безосилеста пшеница с червено зърно (var. Lutescens), с осилеста брада. Стъблото й е средно високо (100 см) с висока устойчивост на полягане. Спада към групата на средно късните сортове с висока студо- и зимоустойчивост и добра братимост. Класовете му са средно едри с дълги осили и добре озърнени. Зърното е средно едро със стъкловидност – 50%. Масата на 1000 зърна е 42 гр., а хектолитровата маса – 80 kg/hl. „Дунавия” е високоустойчив на брашнеста мана и видовете ръжда сорт. Толерантността му към почвено засушаване е висока. Притежава високи хлебопекарни качества. Спада към групата на средните с повишена сила пшеници. Има потенциални възможности за получаване на добиви от 759 кг/дка с високо качество на зърното, независимо от условията на отглеждане.

Пролетен овес сорт „Алекси”

овес Алекси

Високодобивен, сухоустойчив пролетен овес. Сортът е ранозрял, с висока екологична пластичност, средновисокостъблен, устойчив на полягане. Характеризира се с високи продуктивни възможности (до 30% по-висок добив над стандартния сорт Образцов чифлик 4”). В условията на “Образцов чифлик” – Русе от него е получен среден добив 640 кг/дка. Притежава висока сухоустойчивост. Съдържанието на суров протеин в зърното му е 15,3%, масата на 1000 зърна – 34 гр. Зърното е едро със златисто – жълт цвят. Поради високото съдържание на протеин, разтворими растителни влакна и аминокиселини в зърното и добрите си химико-технологични качества, сорт „Алекси” е с възможности за многостранно използване както за фураж, така и в хранителната промишленост – за производство на овесени ядки и диетични храни.

Царевица

През 2018 г. колективът по селекция на царевицата очаква да бъдат признати една царевична линия и един царевичен хибрид. В ИАСАС за първа година успешно са изпитани за различимост, хомогенност и стабилност една царевична линия и един царевичен хибрид. Хибридът е преминал успешно изпитване за биологични и стопански качества. Предназначени са за зърнопроизводство. По вегетационен период хибридът се отнася към групата на ранните царевици FAO 300-399. Притежава здраво, устойчиво на пречупване стъбло. Характеризира се с висока продуктивност, ранозрелост, екологична пластичност, толерантност към стрес и засушаване. Подходящ е за отглеждане при неполивни условия. Проявява висока устойчивост към икономически важните болести по царевицата, като обикновена главня, листен пригор и фузариум. Царевичният хибрид е създаден чрез съвместна дейност между ИЗС ”Образцов чифлик” –  гр. Русе и Институт по царевицата – гр. Кнежа.

Полски грах сорт „Русе 1”

грах Русе 1

„Русе 1” е жълтосеменен сорт полски грах с направление за зърно, който се отличава с много добра устойчивост на полягане, което го прави подходящ за механизирано прибиране. Има сравнително бързо начално развитие и растенията достигат значителна височина (средно 61 см), с добре разклонено и облистено стъбло. Семената са едри със сферична форма, семенната обвивка е светлокремава до жълта, а цветът на котилидоните е жълт. Бобовете са многосеменни – съдържат от 4 до 7 семена и имат гладка повърхност, със средна дължина и ширина. Броят на семената в едно растение е средно 40,2 броя. Масата на 1000 семена е 283,9 гр. (217-311гр.). Съдържанието на суров протеин в зърното е 23,15%. По добив на суров протеин превъзхожда стандарта „Плевен 4”. Сортът проявява много добра сухоустойчивост. Притежава средно добра устойчивост към брашнеста мана и е устойчив на аскохитоза, бактериоза и фузариум. При достатъчно влагозапасяване „Русе 1” постига високи добиви на зърно. В условията на ИЗС „Образцов чифлик” – Русе са получени 342 кг/дка. Добрата сухоустойчивост и адаптивност на сорта позволяват да се отглежда в районите на цялата страна.

Люцерна сорт „Приста 5”

люцерна Приста

Растенията са високи 70-79 см, добре разклонени и изправени. Цветът на листата е зелен, дължината на средното листче е 2,6 см, а ширината – 1,0 см. Съцветието е светло до тъмно лилаво. Резултатите от конкурсно изпитване показват, че сорт „Приста 5” превъзхожда стандартите „Приста 2” и „Плевен 6 със 7% по добив на сухо вещество. В години с нормални валежи той прави по 4 – 5 откоса. Сорт „Приста 5е средно-устойчив на брашнеста мана (Erysiphe communis f. Medicaginis) и много устойчив на кореново и стъблено гниене (Phytophtora sp.) и черни листни петна (Pseudopeziza medicaginis).

Люцерна сорт „Роли”

люцерна Роли

Сорт „Роли” е синтетичен, отнасящ се към традиционните трилистни сортове люцерна. Растенията са високи 78 см, добре разклонени и изправени. Цветът на листата е зелен, дължината на средното листче е 2,8 см, а ширината – 1,0 см. Съцветието е светло до тъмно лилаво. Резултатите от конкурсно изпитване показват, че сорт „Роли” превъзхожда стандарта „Приста 2” с 9,8% по добив на сухо вещество и с 11,3% по добив на семена. В години с нормални валежи той прави по 4 – 5 откоса. По съдържание на суров протеин сортът превишава стандарта с 0,65 процентни единици.

По материали на ИЗС «Образцов чифлик»