Организират семининар на тема „Износоустойчиви покрития от композиционни и наноматериали“


Елементите на машините и съоръженията работят при различни и много често тежки режими, особено земеделската техника. Тя целогодишно се използват под открито небе и под влиянието на различни агресивни среди и са от най-уязвимите по отношение на корозията и износването на работните органи. Една възможност за намаляване на това износване е повърхностното уякчаване и нанасянето на износоустойчиви покрития. Основният материал, от който е изготвено изделието изпълнява конструктивните си функции – поема механичните натоварвания, а покритието обезпечава специалните повърхностни свойства. Понастоящем светът отделя  изключително голямо внимание на технологиите и методите за нанасяне на износоустойчиви покрития, които интензивно се развиват и разши­ряват.

Многообразието и сложността на процесите и условията на работа и триене са довели  до създаването на многобройни методи и средства за нанасяне на покрития,  които да повишат износоустойчивостта на триещите се двойки и детайли. Методите за нанасяне на такива покрития са различни. В най-общ план те могат да се разделят на химически, термически, електрофизични и вакуумни. Електроискровото напластяване (EH) е един от най-леките, прости и универсални методи, от раздела на електрофизичните, за нанасяне на износоустойчиви покрития. Получените покрития имат здрава дифузионна връзка с материала на основата, висока плътност, равномерност и добра повторяемост. Методът позволява нанасяне на покрития от и върху всякакви токопроводящи  материали, но най-често се използват твърдосплавни композиционни материали. Променяйки режимите за напластяване и материалите на напластяващите електроди може да се получават покрития с дебелина от 3 до 700 µm с предварително зададени състав, структура и свойства. Трайността на напластените изделия се увеличава 1,5 – 3 и повече пъти.

Методът може да намери приложение за напластяване и възстановяване и на сложно и скъпо оборудване, което ще позволи да се продължат неговите живот и използване. Той е необходим за всяко промишлено и ремонтно предприятие за повишаване на трайността на всякакви инструменти и детайли, работещи при триене с високи скорости, циклични, ударни и механични натоварвания – триещи се детайли от различни възли и елементи, стопорни и храпови механизми, подвижни щифтове, палци и оси, гърбици, триещи предавки, зъбни съединители, оси на карданни предавки, режещи и раздробяващи инструменти и мн. др., а преносимите вибрационни установки за нанасяне на покрития – за напластяване на място и възстановяване на износени повърхности на голямо габаритни възли и детайли.

Възможност да научат повече за приложението на този метод, да зададат своите въпроси и споделят проблемите си могат да направят всички желаещи на семинара на тема „Нови износоустойчиви покрития от композиционни и нано-материали“, който ще се проведе в изпълнение на проект на тема „Изследване и създаване на нови износоустойчиви покрития с използване на композиционни и нано материали“, финансиран от ФНИ.

Място и време на семинара:

02 ноември 2017г., София, ул. Шосе Банкя 7, ИПАЗР „Н. Пушкаров“, зала Гърбучев; 11:00 часа. Заповядайте!

Доц. д-р инж. Тодор Пеняшки,

Проф. д-р инж. Георги Костадинов,

Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията”