Изложбата „Агра 2020“ показва единствената в света машина за рози


Единствената в света многофункционална машина за обработка на насаждения с рози ще направи своята премиера по време  на Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“. Наред се нея ще бъдат показани над тридесет новости от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив.

Уникално техническо решение позволява с машината да се пръска, да се прави резитба, да се бере и транспортира цвят от маслодайна роза. Разработката е на учени от институт „Никола Пушкаров“. Те предлагат и иновативен метод за очистване на земеделски земи от тежки метали. Използват се растения, които извличат вредните наноси.

Най-значимото научно-приложно постижение на Институт за космически изследвания и технологии за 2019 г. също ще бъде показано за първи път на „Агра“. Това е интегрирана система за дистанционно определяне на състоянието на посеви,  която е новост от европейски мащаб. Земеделските земи се заснемат с дрон, а информацията се записва и анализира в сървър. Европейска новост е и платформата за електронна търговия със зърнени, маслодайни и бобови култури, разработена от българска компания.

На „Агра 2020“ ще бъдат презентирани сортове растения, които са създадени от научни институти в състава на Селскостопанската академия и са новост за нашия пазар.

Сред тях е първият български хибрид слънчоглед, в който чрез селекция са включени гени за устойчивост срещу паразита синя китка. Новият сорт е високопродуктивен  и високомаслен, подходящ за отглеждане в цялата страна. Той е постижение на  Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево, който предлага и зимен фуражен ечемик за биопроизводство. Нов сорт ечемик, чиито предимства са продуктивността, хранителната стойност и  устойчивостта спрямо  болести и суша, е разработил  Институтът по земеделие в Карнобат.

Четири вида царевични хибриди са създадени с цел да осигурят стабилност на добивите при различни условия на отглеждане и много добър рандеман. Те са дело на Института  по царевицата в Кнежа.

Специалистите от областта на селското стопанство ще видят също последно поколение технологии, дигитални решения за фермите, техника, инвентар, семена и посадъчен материал, торове и препарати от водещи компании, участващи в „Агра 2020“.

Акцент на изложението тази година е животновъдството. За първи път ще бъдат показани бикове от най-известните в света месодайни породи, като елитните екземпляри всеки ден ще дефилират в специален ринг.

Очаква се над 40 000 посетители да разгледат Международната селскостопанска изложба, а трима от тях ще спечелят  наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив. В него по същото време се провеждат престижните изложения „Винария“ – за лозарство и винарство, „Фудтех“ – за хранителната индустрия, и „Вкусове от Италия“.