Зам. – министър Кръстева: Аграрният отрасъл има структуроопределяща роля за икономиката на област Силистра


С дял от около 20% от общата Брутна добавена стойност за 2018 г., аграрният отрасъл има структуроопределяща роля за икономиката на област Силистра като цяло. По този показател Силистренска област е водеща в страната. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на информационната кампания по директни плащания за 2020 г. в Силистра, съобшиха от пресцентъра на МЗХГ.

„Надявам се срещата да е  полезна за земеделските производители, защото целта ѝ те да знаят посоката на развиете на земеделието и какво предстои в сектора. За нас е много важно да работим в диалог със земеделските производители и да имаме обратна връзка от вас“, подчерта Кръстева.

Земеделските производители в област Силистра са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер 517,5 млн. лв. от 2014 г. до момента, което представлява 3,4% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за същия период.

Овощарството е широко застъпено в областта, като се отглеждат основно кайсии, орехи и сливи. Малко над две трети от всички заявени за подпомагане по СЕПП площи с кайсии в страната са съсредоточени в област Силистра. За периода 2014 – 2018 г. е налице увеличение на заявените за подпомагане площи с резене – близо четири пъти, със сливи – с 25%, с орехи – с близо 21%, с царевица за зърно – с 11%.

Кръстева запозна земеделските стопани с концепцията на Министерство на земеделието храните и горите и ДФ „Земеделие“ за създаване на компенсационен фонд срещу природни бедствия. „Очакваме този фонд да стратира през 2021 г. със защита от градушки, а впоследствие да покрива и други рискове, като засланяване и суша. Земеделските производители могат да се включат в него напълно доброволно чрез определени вноски, като при настъпило събитие фондът ще изплаща обезщетение на стопаните“, уточни Кръстева.

Обработваемата земя в област Силистра заема около 86% от използваната земеделска площ в областта. Основно в района се отглеждат зърнени и маслодайни култури, като превес заемат пшеницата, царевицата, слънчоглед и рапицата.

През 2019 г. площите, заети с трайни насаждения в област Силистра, нарастват с 18% спрямо 2014 г., а площите със зеленчуци – с около 10%.

По време на срещата стана ясно, че в района се наблюдават положителни тенденции в животновъдството. В рамките на периода 2014-2018 г. нараства броят на животните при почти всички основни категории – с над 10 пъти при биволите и свинете, със 79% при птиците, с 28% при козите, с 19% при говедата и с около 17% при пчелните семейства.

През 2018 г. в областта са заявени с близо 21% повече овце и кози по схемите за директна подкрепа спрямо 2014 г. и с 12% повече говеда.

Пред над 100 стопани от областта, експерти на Министерството разясниха и новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство през 2020 г. Земеделските производители бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“, както и с хода на преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г.