Земеделските производители трябва да излязат на преден план


Стартираха дебатите за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г.

„Земеделските производители трябва да излязат на преден план, а не министерството или министърът. Те са важните хора в държавата, защото създават продуктите, които изхранват населението“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който заедно с министърът на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова, откри дебат на тема: „ОСП след 2020 – Изборът на България“, в Пловдив. Той каза още, че целта е секторът да бъде показан като един от водещите и производителите да получат признание не само в рамките на България, а и на европейско ниво. За да се начертае във времето по-ясна и перспективна европейска обща селскостопанска политика за земеделския бранш, изключително важен е начинът на финансиране, който предстои да се обсъжда. „За нас като правителството, като част от което е Министерството на земеделието, е изключително важно да усетим пулса, желанието и приоритетите на реалните потребители на тези европейски фондове“, подчерта министърът.

Румен Порожанов допълни, че е стартирал дебат на ниво ЕС с първия въпросник. Подадени са над 350 хиляди предложения, като най-много са от Германия – 46%, от Франция и Италия – 15%, а от България са близо 1000. Въпросникът ще бъде анализиран, обобщен и се очаква през месец юли еврокомисарят по земеделието да обяви резултатите и да излязат първите насоки. Дебатът в България започва навреме и той ще продължи и след като Комисията даде съответните насоки. Същинската работа по новата ОСП ще се проведе след септември и по време на българското председателство на ЕС.

„Само по ОСП тематичните работни групи, които ще ръководи българското председателство през 2018 г. са 53“, съобщи министър Лиляна Павлова. В дискусиите участваха представители на Европейската комисия, Естония, Холандия, Австрия и Италия. Организатори на семинара са Института за агростратегии и иновации, както и „ИнтелиАгро“. През септември и ноември ще има още две събития по темата.

МЗХГ