Австрия, Холандия, Италия и Естония представиха своите позиции за ОСП след 2020 в България


 

Министрите Румен Порожанов и Лиляна Павлова откриха дебата и заявиха готовността си да се вслушат в заключенията от него

На 18 май в  Пловдив стартира дебатът за бъдещето на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. Четири държави-членки, които вече са изготвили своите официални позиции, ги представиха пред участниците в дебата и провокираха техните въпроси. Във втората част на събитието същото направи и най-голямата земеделска браншова организация в Европа – Копа – Коджека. В предвиденото време за дискусия всички представени в конференцията браншови организации, научни и експертни институции имат възможността да дискутират чутото за чуждестранния опит и нагласите на останалите страни-членки за развитието на ОСП.

Събитието беше открито от министъра на земеделието, храните и горите, Румен Порожанов и министъра за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., Лиляна Павлова. И двамата министри изтъкнаха интересната ситуация, в която е страната ни – едновременно да председателства Съвета на ЕС и да участва активно в решаващите преговори за бъдещето на ОСП след 2020 г. Осъзнавайки земеделието като национален приоритет, двамата министри подчертаха, че резултатите от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“ ще са от изключителна важност и ще бъдат взети предвид при формирането на националната ни позиция.

Серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“ се организира от Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро с участието на най-голямата земеделско организация в ЕС – Copa Cogeca.

ИАИ