За директните плащания


Европейска комисия:

Европейската комисия е готова с предложение за намаляване на подкрепата на фермери през финансовата 2018 г. Предстои то да бъде гласувано до 30 юни. Целта е създаване на кризисен резерв, който да бъде използван при нужда. Предложението за финансова дисциплина се обсъжда всяка година и съкращава разходите по Общата селскостопанска политика (ОСП), особено по отношение на директните плащания, които се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ).

Предложението за 2018 г. цели съкращаване на директните плащания по ОСП с над 2 000 евро. С близо процент и половина ще  бъдат съкратени те през следващата година и по този начин може да се натрупа фонд от почти 460 милиона евро.

От въвеждането на кризисния резерв през 2014 г., не се е налагало да бъде използван. Парите, спестявани всяка година впоследстие винаги са били пренасочвани към фермерите.

/ЗТ/

Национална асоциация на зърнопроизводителите:

От 1 януари 2016 г. за България и Румъния вече се прилага т. нар. ставка на корекция. Редукцията е въведена като инструмент на политиката за финансова дисциплина на ЕС. Средствата в резерва, които не бъдат използвани, ще се възстановяват обратно към фермерите, но нямаме яснота как точно и под каква форма ще се приложи това възстановяване.

За подадените през календарната 2016 г. заявления Европейската комисия наложи ставка на корекция в размер на 1,353905% на бенефициентите. Предложеният от Комисията коефициент за 2017 г. е леко повишен на 1,388149%, поради предвидени 9 млн. евро повече за кризисния резерв или общо 459,5 млн. евро.

Ще се отнася до корекциите на плащанията, дори и в стойностно изражение процентът да изглежда незначителен, акумулирайки редукциите по отделните директни схеми, общото намаление в подпомагането има неблагоприятно отражение върху стопанствата. С оглед непрекъснатото нарастване на производствените разходи, всяко редуциране на средствата е утежняващ дейността на земеделците фактор.

/НАЗ/