Апостоли на българското земеделие


Д-р Петър Козаров

„Българското земеделско стопанство ще достигне до висотата, в която се намират другите държави само тогава, когато опитното дело се вдигне на тази висота, която се намира и в другите страни.” (д-р Козаров)

Д-р Петър Козаров, един от първите специалисти по уреждане на българските земеделски опитни станции, е роден през месец май 1873 г. в гр. Сливен, където е завършил основното си и гимназиално образование. През 1892 г. той заминава в Германия. Там следва естествени науки в Лайципския университет, който завършва успешно през 1896 година. Със завръщането си в България, става учител по естествена история в Пловдивската държавна мъжка гимназия, впоследствие заема същата длъжност в столицата.

Министерството, благодарение на неговата дейност и добра подготовка по естествени науки, го командирова в ботаническия институт при държавния университет в София. Проявил голям интерес към много въпроси от земеделски характер, Министерството на търговията и земеделието през 1899 г. го командирова на 2-годишна специализация по земеделското опитно дело и фитопатологията в Париж, Берлин и Павия, където Козаров е имал възможност да разбере устройството на тези стопански институти и да приложи наученото на практика в нашата страна.

След завръщането си в отечеството му било възложено да основе и организира първата земеделска опитна изпитателна станция при държавното земеделско училище в Образцов чифлик край гр. Русе, която в продължение на няколко години има неоценими заслуги за населението в околността.

В тази станция, образец на модерно и научно учреждение, за пръв път е започнало масовото прилагане на много опити за защита от растителни болести. Опитното ѝ поле е било образцово. Много чужденци, които са посещавали училището и са влизали в парцелите на полето са оставали възхитени и с отлични впечатления.

През 1910 г. д-р Петър Козаров бива преместен от Русенската земеделска опитна станция и става директор на новоучредилата се такава в София. В нея, благодарение на добития вече опит, той основава няколко отдела – фитопатологически, семеконтролен и машинен. Тези отдели са се разширили значително и благодарение на него се превръщат в едни от най-развитите висши институти по земеделие у нас.

Въпреки че д-р Петър Козаров след 2-годишен престой в тази станция я напуска по свои съображения, той пак остава един от съветниците на мнозина свои подчинени, които впоследствие заемат високи постове в тази станция.

След напускането на станцията той постъпва като началник в застрахователния отдел на Българската земеделска банка, където след това е повишен в администратор на кооперативна такава, в която работи най-дълго време.

Д-р Петър Козаров е смятан за един от първите организатори на земеделските опитни полета в страната ни и с голяма юрисдикция по много стопански въпроси на България. Със своята дейност той оставя дълбоки следи в българската обществена агрономия.

Издава много трудове за опитното поле и фитопатологията в България. Изнася много доклади, които го сочат като един от вещите познавачи на земеделското и застрахователното дело, което е уредено по начин, за който мнозина чужденци могат само да мечтаят.

Живее в София. Макар и вече пенсиониран, продължава да пише и да дава нови директиви за българското земеделско стопанство.

„Апостоли на българското земеделие”, Велизари П. Павлов,

Централна селскостопанска библиотека