Завършил преди три десетилетия чуждестранен студент е посетил Русенския университет


Нидал Салех Хамда е първият палестинец, завършил висшето си образование в Русе. През 1986 година той се дипломира като инженер в специалността „Автомобили, трактори и кари“. На среща с ректора проф. Велизара Пенчева и председателя на Общото събрание на университета – чл.-кор. проф. Христо Белоев, той е споделил моменти от професионалния си път, развиван успешно, благодарение на знанията, придобити в университета, съобщиха от висшето учебно заведение.

„През 80-те години, когато учех тук, на подготвителен езиков курс бяха общо 27 палестински студенти, с които и днес поддържаме връзка“, разказва г-н Хамда. Първото му работно място е в една от големите строителни фирми в региона, а първият обект, в чието изграждане участва е университет в Йордания. „Нямах притеснение, че нещо не знам, защото подготовката, която имах от университета ми даваше не само теоретични знания, но и самочувствие, че ще се справя“, споделя гостът. След това 10 години е ръководител на транспортния департамент на Министерството на здравеопазването в Йордания и като инженер отговаря за над 800 превозни средства, включително и специализираните линейки. Професионалният му път продължава в Канада, а днес отново е в Йордания, където развива собствен бизнес.

Всяка седмица възпитаниците на български университети, които живеят в Аман, столицата на кралство Йордания се събират заедно. Специално място в сърцата им има празника на българските студенти – 8 декември и Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май. Тогава не пропускат да направят тържество, така както им се е случвало в България.

При разговора си с ръководството Нидал Хамда казва, че би съдействал за осъществяване на контакт между Русенския университет и висши училища в Йордания за развитие на общи научни проекти. Г-н Хамда е разгледал експозицията, представяща 70-годишното развитие на висшето училище в Русе и е останал впечатлен от секцията за чуждестранните студенти и за транспортния факултет, който е завършил.

В следващите дни г-н Хамда ще се срещне с екипа на катедра „Транспорт“ в Русенския университет, където той е специализирал и подготвил дипломната си работа, свързана с безопасността на автомобилното движение и където все още работят част от неговите преподаватели.