Дронът все по-катерично навлиза в земеделието


Фирмата ни Drone service provider е създадена през 2017 година. Основната ѝ дейност е обследване на индустриални и земеделски територии и обекти с дронове, събиране на данни и техния анализ. Правим обследване на мини, на вертикални обекти – сгради, кули, комини и др, на ветро-генераторни съоръжения също и на индустриални обекти, при които достъпът на височина е затруден. Обследваме и територии с даден проблем, например паднала градушка, за да се анализират засегнатите площи. Тази година внесохме дрон за пръскане на китайската фирма TT Aviation и сме неин представител в България. Китайската фирма провежда допълнителни обучения за работа и поддържане на машината. Тази компания произвежда около 20 000 различни по вид дронове на година и досега е обучила около 24 000 пилоти.

Във фирмата ни работят около десетина човека. Имаме техници, аутокад специалисти, пилоти, специалисти за обработване на изображенията. Основно работим с фотограметрия (научна дисциплина, занимаваща се с определяне формата, размерите, положението и други количествени и качествени характеристики на различни обекти от земната повърхност по тяхна фотоснимка.). Правим много снимки с дронове и ги обработваме със специален софтуер, за да проследим и анализираме различните данни. В процес на подготовка сме да работим с агрономи, които да ни помагат за борба с болестите при растенията. С тях ще работим в областта на пръскането – дават технологията за растителна защита на дадена култура. Това е по-сложен процес, затова засега предлагаме на клиентите безплатна проба на малка територия и, ако услугата е съвместима, могат да си я закупят.

В България в момента дроновете намират приложение най-вече за заснемане на събития и във филмовата индустрия. Широкото им използване у нас все още не е толкова популярно. През последните години в Европа се наблюдава бурно развитие в приложението им в различни области. С тях се постига много добра оптимизация на ръчни дейности. За някои индустриални обекти със заснемане с 3D модел, може да се направи много добро обследване и се разбира къде има проблем. Това спестява обследване на целия обект, което отнема седмици а също и подобрява безопасността на труда. Софтуерът също много помага за анализа на всички данни. Дроновете могат да извършват много дейности и ние виждаме потенциала им в земеделското производство в България. Тази технология смело навлиза във все повече индустрии.

От края на юли предлагаме дрона ТTA в България. Той събира около 10 кг полезен товар. Разликата с останалите дронове у нас е, че ние осигуряваме обучение, застраховка и сервиз на машината. Резервоарът му събира около 8 литра разтвор. Покрива между 6 и 7 декара в рамките на 8 до 10 минути. При добра организация може да напръска около 250 декара на ден. Към цената на машината са включени 5 дни обучение, застраховка за една година, както и цялото оборудване – батерии и зарядно. Това е относително нов продукт в България, подходящ за малки и средни територии до 1000 декара. В момента технологията не се препоръчва за големи стопанства. При пръскане машината покрива площ от около 4 метра при пръскане на височина 1-1,5 м. Дронът се отмества автоматично и избягва застъпване, отместването може да е между 2 и 6 метра. По този начин не се пропуска ред. Дронът може да лети и на по-голяма височина, но се препоръчва да се вижда къде е, защото полето не навсякъде е равно. Затова е подходящ за използване на лозя на наклон. При инцидент или при свършили батерии или препарат е добре да знаеш къде е, за да го приземиш. Има функция и за автоматично прибиране, но така се приземява по най-краткия път, което не се препоръчва заради препятствията. Ако духа вятър над 12 м/сек, дронът не може да извършва качествена дейност.

Обучението на пилотите включва инструкции как се сглобява, разглобява, кои части как се поддържат и как се управлява. У нас все още не се издава сертификат за летене с дрон. Обучението е нужно, защото е много важно дронът да се използва ефективно и безопасно. Хубавото на тази машина е, че не намачква културите и може да се използва и във влажно време. Постига се също икономия на гориво – не използваш трактор, пръскачка и цистерна. Водата може да се пренесе и в колата и преместването от територия на територия е много лесно. Много често 1000 декара не се намират на едно и също място. Използването на дрона е голямо удобство. Разглобяването на машината е много лесно –  рамената с витлата се сгъват и може да влезе в кола. 4 батерии са напълно достатъчни при положение, че има как да се зареждат. И един човек може да се справи с това, важно е доброто планиране на работата.

На клиентите си предлагаме и безплатно пръскане до 10 декара, за да се види колко е ефективно за тях. Дронът е лесен за употреба, защото всичко е изработено от пластмаса, има само карбонови пръчки. При някои други машини има и карбонови витла, които са много по-скъпи. Двигателите трябва да се обезпрашават, това не е сложно, прави се с компресор с въздух. Предлагаме и резервни части на склад. При инцидент или ако нещо се счупи, може да се смени бързо. Ако имаш резервните части, даже на полето може да ги смениш без да губиш време.

Тази машина има няколко вида управление. Например, избираш две точки от полето и тя пръска, като може да се регулира на колко метра да се отмества. Има още по-лесен начин за пръскане – при празна машина се набелязват точките на територията, после се пълни, пуска се на автоматичен режим и започва работа. Ако течността свърши, дронът спира и доливаш препарат. След това работата продължава от там, където е свършила – автоматично се връща на предишното си място. Това важи и ако батерията се е изтощила. Дронът има голяма автоматизация. Ако се изготви карта на полето, след това тя може да се използва многократно. Възможно е да се пръска и без карта – на ръчен режим. Желателно е да се използва таблет, защото се вижда къде е машината и каква работа е свършила, състоянието на батерията и дистанционното управление. Тази информация помага за по-прецизно наблюдение.

С малък дрон заснемаме територии с висока резолюция и изготвяме 3D анализ. Със специален софтуер обединяваме всички снимки и можем да направим анализ и да разберем дали и къде има болни растения, както и да се види къде е нужно да се пръска и тори. Нашата цел е точно такава – да пръскаме там, където трябва, а не навсякъде. Важно е болестта да се хване навреме и да се знае къде е напръскано. Това се отразява в светлината на снимката, вижда се как листото отразява светлината. Благодарение на тази технология се разбира какво е състоянието на културата. Това е като добавка на съществуващите технологии за анализ на културата и почвата. Позволява се и броене при редовите култури – щом растението се покаже на 10-15 см от земята може да се прецени колко и как е засята площта.

Дронът е подходящ за всякакви култури, но още не сме го тествали за овошки и по-големи дървета като орехи. Свързали сме се с Института по земеделие в Генерал Тошево, за да направим тестове коя житна култура с кой препарат да се пръска, но концентрацията на разтвора трябва да е по-голяма, отколкото ако се пръска с конвеционална пръскачка. Позиционирането на машината се управлява с GPS сигнал.

Анализът на териториите се използва все повече в Европа, а в САЩ тази технология се използва от 10 години. Пръскането с дрон е най-разпространено в Китай. Очакваме развитието на тази технология и в България, тя все повече навлиза у нас.

Димитър Глушков, Drone servise provider