Делът на обработваемата земя се увеличава заради ръста на площите със зърнени и маслодайни култури


„Делът на обработваемата земя се увеличава, това се дължи на ръст на площите със зърнени и маслодайни култури“, каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на Седмия национален агросеминар на тема: „Хоризонти пред българското зърнопроизводство“, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тя допълни, че подкрепата в рамките на Общата селскостопанска политика е довела до увеличаване на земеделската земя в добро селскостопанско състояние и намаляване на необработваните земи.

В периода 2014-2020 г.  директните плащания имат най-висок дял в страната ни в подпомагането със средства от Европейския съюз. „По линия на директните плащания на земеделските стопани до 2020 г. ще бъдат предоставени средства от ЕС в размер на 5.4 млрд  евро, което означава, че ще се отпускат по около 800 млн. евро годишно“, припомни Вергиния Кръстева. Запазена е възможността за опростено прилагане на директните плащания чрез Схемата за единно плащане на площ, която ще се запази до края на 2020 г. По този начин се спестява необходимостта зърнопроизводителите да се адаптират към нова, по-сложна система и значително се съкращават административните разходи.

Зам. министърът отбеляза, че организираният семинар е пример за диалог със заинтересованите страни за развитието на земеделието у нас, за по-ефективно използване на публичните финансови ресурси и за просперитета на сектор зърнопроизводство.