Винопроизводството на България


Инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ)

Към настоящия момент площите засадени с винени сортове възлизат на 60 418 хектара, като 26 372 от тях са засадени със сортове за производство на бели вина, а 34 046 – със сортове за производство на червени вина. От присъединяването ни към Европейския съюз през 2007 г. до момента са засадени около 10 000 хектара нови лозови насаждения, като преобладаващата част са създадени с финансова помощ от ЕС по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 – 2013/2014 г. и Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 г. На повечето от новосъздадените лозови насаждения са изградени и поливни системи за капково напояване също така финансиране по гореспоменатата мярка. Засаждат се, както вече утвърдени в България винени сортове Мавруд, Широка мелнишка лоза, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пино ноар, Сира, Мерло, Шардоне, Совиньон блан, Мускат отонел, Ризлинг, Траминер, така и пазарно ориентирани и нови за страната ни сортове като Вионие, Семийон, Гренаш, Дорнфелдер, Малбек, Марселан, Пети Вердо и др.

Новосъздадените през 2016 г. лозя с винени сортове лози са 790,7 хектара, а изкоренени са 267,0 хектара.

Тенденцията е да се засаждат лозови масиви в близост до обектите за винопроизводство със затворен производствен цикъл, като по този начин се контролира качеството от суровината до крайния продукт виното.

Новосъздадените лозови масиви се отглеждат с висока степен на механизация като се използва модерна техника, съобразена със системата на отглеждане на лозите и условията на терена. В някои големи лозарски стопанства за прибиране на реколтата се използват и гроздокомбайни с цел по-бързо прибиране на реколтата и намаляване на разходите за работна ръка.

Към настоящия момент са регистрирани 266 винарски предприятия и изби, които преработват годишно около 200 000 тона грозде, от които се произвеждат над 140 000 000 литра вино и мъст.

Ежегодно се изнасят приблизително 60 000 000 литра вино (включително и плодови вина), като 10% са ре-експорт. Най-голям е износът на вина към Русия, Китай и Великобритания.

Произвеждането на този престижен форум – 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство и 15-та Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното в България е огромна реклама за българското вино, както и за България, като страна винопроизводител. Събитие от подобен мащаб е и изключителна възможност за обмяна на опит и добра презентация на страната ни като винена дестинация. В рамките на конгреса експерти от цял свят ще дойдат на място и ще представят постиженията си, ще бъдат разисквани научно-технически теми и ще могат да осъществят полезна обмяна на опит и иновации. Конгресът ще се проведе в рамките на 5 дни и ще събере над 1 000 представители от всички 46 държави-членки на OIV.