Винени сортове лози от Институт по лозарство и лозарство, Плевен


Мискет Отонел Клон N46

Мискет Отонел
Гроздът е средно голям или малък (9,9/6,3 cm), коничен, полусбит или сбит, с маса от 60-105 g. Зърното е средно едро (13,6/13,1 mm), сферично, с маса от 2,1 до 2,3 g. Кожицата е тънка, еластична, златистожълта, с ръждиви петна и обилен восъчен налеп. Консистенцията е сочна, а вкусът е хармоничен и силно мискетов.
Гроздето узрява през първата половина на септември. Лозите са със среден до слаб растеж, средна родовитост и добив. Не проявява склонност към изресяване и милерандраж. Чувствителен на мана и оидиум и сравнително устойчив на сиво гниене. Има добра устойчивост на ниски зимни температури. За получаването на по-високи добиви се препоръчва да се отглежда на различни стъблени формировки. Изисква смесена резитба – чепове и плодни пръчки с по 10-12 зимни очи.
Сорт Мискет Отонел има добър афинитет с подложките Шасла Х Берландиери 41Б и Берландиери Х Рипария Кобер 5ББ.
Гроздето е подходящо за производство на качествени бели мискетови вина, десертно вино и мискетови ракии.
В Институт по лозарство и винарство – Плевен е отбран и излъчен като кандидат-клон Мискет Отонел 7/46.

Каберне Совиньон Клон 1/11
Каберне Совиньон
Клонова селекция, проведена в ИЛВ, Плевен.
Листът е средно голям, петделен, дебел, дълбоко нарязан, по-широк отколкото дълъг, нагънат нагоре блюдообразно, мрежесто набръчкан, слабо мъхнат, отдолу мъхнато-четинест. Гроздът е малък (6,5/5,6 cm), коничен, понякога с крило, сбит, с маса от 80-100 g. Зърното е дребно (11,4/10,8 mm), сферично, с маса от 1,2 до 1,3 g. Кожицата е дебела, жилава, тъмносиня, с обилен восъчен налеп. Консистенцията е сочна, а вкусът е хармоничен, при пълна зрялост се долавя привкус на къпина. Гроздето узрява през втората половина на септември. Лозите са със силен растеж, висока родовитост и добри добиви. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Има много добра устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност. Сортът може да се отглежда на различни стъблени формировки. Изисква смесена резитба – чепове и плодни пръчки (10-12 зимни очи) и натоварване на лоза около 60 зимни очи.
Сорт Каберне Совиньон се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41 Б, Берландиери х Рипария Кобер 5 ББ и Берландиери х Рипария СО4.
Гроздето е подходящо за производство предимно на качествени червени вина.
У нас са селекционирани два клона – Каберне Совиньон клон 12 и 14.
В Институт по лозарство и винарство-Плевен е излъчен като кандидат-клон Каберне Совиньон 1/11.

БЕЛИ ДЕСЕРТНИ СОРТОВЕ ЛОЗИ
Августин

Августин
Кандидат-сорт Августин е получен от кръстосването на SV 12375 x Плевен в Опитното поле на ИЛВ-Плевен. Предложен за утвърждаване от ДСК през 1999 г. Утвърден в Русия и включен в сортовата листа в същата страна.
Гроздът е средно голям до голям около 510 g (19,2/14,2 cm). Зърното е средно едро (23,7/18,3 mm), обратно яйцевидно, кехлибарено оцветено с восъчен налеп. Кожицата е дебела и жилава. Консистенцията е месеста с хармоничен вкус, неутрална. Теглото на 100 зърна е средно 510 g. Сорт Августин може да се причисли към групата на ранозреещите десертни сортове. При условията на гр. Плевен гроздето узрява през първата десетдневка на август. Лозите са с повишена устойчивост на мана при полски условия (1-2 бала) и на оидиума (1-2 бала).
По механичен състав на грозда и зърното, кандидат-сорт Аугустин е типично десертен
При консумативна зрелост гроздето съдържа 18,7% захари и 6,82g/dm3 титруеми киселини. Отличава се с неутрален вкус. Гроздето има добра транспортабилност. Подходящ е за задоволяване нуждите на пазара с качествено бяло грозде през началото на месец август. Кандидат–сортът Аугустин се характеризира със следните по-важни предимства: лозите са жизнени, изравнени по морфологични признаци и имат висока родовитост и добивност. Гроздето е с красив, привлекателен външен вид и добри вкусови качества. Повишената устойчивост на лозите към икономически най-важните болести по лозата води до получаването на екологично чиста продукция с по-ниска себестойност.

По материали на ИЛВ, Плевен