Вестник Земеделска техника бр.8


Изтегли вестник Земеделска техника бр.8

Вестник Земеделска техника бр.8

Темите на брой осми /652/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са „Животновъдство” и „Иновации в земеделието”. Броят е с акценти иновации, животновъдство, шести национален събор на овцевъдите в България и представяне на фирма.
В рубриката – „Иновации в земеделието 2017 г.” в категория „Продукт” е представена хранителната добавка „Мола Микс”, а в категория „Уреди” – електронен млекомер Devaval MM27BC, който е отличен за иновация на Агра 2017.
Има информация за предстоящия Събор на овцевъдите в България, в който се очаква да се включат над 300 животновъди, производители и занаятчии. Събитието ще се проведе от 12 до 14 май и е най-голямото в бранша в страната и на Балканския полуостров. В програмата са включени изложения, състезания, демонстрации и др.
Поместено е интервю с Георги Йорданов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. В него са засегнати състоянието на животновъдството, броят животни под селекционен контрол, перспективите за развитие на сектора в България, как се осъществява селекцията, достатъчни ли са кадрите в отделните подотрасли и др.
Текстът на Националната асоциация за развъждане на млечни породи овце в България (НАРМОБ) е за дейността на асоциацията, целите, средствата, които използва, участието в различни проекти, броят работещи специалисти и др.
Материалът на Асоциацията за развъждане на българска млечна порода овце (АРБМПО) отразява нарастването на броя на фермите, с които работи, дейността ѝ, целите, навлизането на машинното доене, производството на специфични сирена като едно от новите направления в развитието на фермите и др.
Доц. Христо Събков от ИПАЗР „Н. Пушкаров” представя технология за машинно доене на кози. Разгледани са промяната в броя на овцете и козите за последните 30 години, преминаването към машинно доене, създадената от научен колектив от специалисти от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров”, София и Института по планинско животновъдство и земеделие, Троян експериментална доилна станция за кози ИДК-24ПФ, нейните характеристики и др. Разработката е удостоена със златен медал на Агра 2015 г.
Представена е Асоциация „Източнобългарски кон” – изяснени са целите ѝ, дейността на сдружението, породата източнобългарски кон и др.
Васил Гайдаров, почетен председател на МК „Мирослав Арсенов” към Български киноложки клуб за българско овчарско куче, говори пред вестник „Земеделска техника” за историята на породата, за развитието на БКК, организираните изложби и др.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.
Рекламите са за машини, семена, предстоящи събития, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.