Вестник Земеделска техника бр.25


Вестник Земеделска техника бр.25
Изтегли

Темите на брой двадесет и пети /669/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са Отличие „Принос в механизацията на земеделието” 2017, 27 години вестник „Земеделска техника”, Нова година.
Публикуван е поздравителен адрес от министър Румен Порожанов към работещите в сектор „Земеделие” по повод Коледните и Новогодишни празници с пожелание да продължат да работят заедно за растежа и развитието на българското земеделие. Той уверява, че Министерството на земеделието, храните и горите разполага с екип от професионалисти, който работи в защита на земеделските стопани и за българско конкурентноспособно земеделие.
Поместени са победителите от конкурса Отличие „Принос в механизацията на земеделието” в трите направления. Има снимки на машините и на наградените на 7-ми декември. На събитието присъстваха гости от Германия, Македония, представители от Българска стопанска камара, Национална асоциация на земеделските производители, български производители и вносители на земеделска техника, средните професионални училища по селско стопанство и ветерани в отрасъла.
Поместено е поздравления от проф. Живко Давчев, преподавател в университета „Св. св. Кирил и Методий” по повод провелото се за четвърта поредна година Отличие „Принос в механизацията на земеделието”. Проф. Давчев уверява, че вестник „Земеделска техника” заема значително място в чуждестранното медийно пространство за механизация и е от голяма полза за земеделците, защото в него има информация за нови, съвременни машини и модернизация на сектора. Той поздравява всички наградени и им пожела още по-големи успехи.
Поместен е текст за Отличие „Принос в механизацията на земеделието” 2017, правещ равносметка на провелите се четири негови издания (2014-2017 г.). Конкурсът успя да се утвърди, а машините се разнообразиха, предназначени са за различни производства и размер стопанства. Чрез Отличието земеделските стопани получават информация за иновативното, за земеделието на утрешния ден. Празникът се превърна в Ден на механизацията. Организатори на конкурса са Министерство на земеделието, храните и горите, Селскостопанска академия, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Аграрен университет – Пловдив, Научно-технически съюз по машиностроене и вестник „Земеделска техника”.
В новогодишния брой на вестника по традиция има календар за предстоящата 2018 година, календар на професионалните празници и именник.
Картината на календара за 2018 г. е на художника и пионера на българската декорация Александър Миленков. Още от дете е впечатлен от художественото изкуство, а по време на специализацията си в Германия се ражда любовта му към театралната декорация. Член и 2 пъти председател е на Съюза на българските художници, печелил е множество награди.
Крепостта „Царевец” е включена в именника (януари-юни) за 2018 г. Накратко е представена нейната история, има информация за средновековната крепост, за дворцовия комплекс, за българската патриаршия.
Крепостта „Калиакра” е поместена в именника (юли-декември) за 2018 г. Високият скалист нос „Калиакра” е недостъпен от 3 страни и е заселен още от траките. Представена е историята на крепостта и защо е важна за корабната навигация в Черно море. Калиакра е една от първите защитени територии в България, обявена за природен резерват през 1941 г.
Поместена е позицията на Националната асоциация на зърнопроизводителите за бъдещата Обща селскостопанска политика, представена на първата среща за „Устойчиво бъдеще на земеделието в ЕС” на земеделските камари на държавите от региона „Три морета”. НАЗ приветства амбицията на ЕК за промяна и подобрения в прилагането на ОСП, за намаляване на бюрокрацията, административната тежест и ефективното опростяване на прилагането. Асоциацията настоява още за премахване на историческия метод при определяне на ставките, изразява и загриженост по отношение на принципа на субсидираност и формирането на 28 стратегически плана за прилагане на ОСП след 2020 г.
Съобщено е за провелия се в Русенски университет „Ангел Кънчев” семинар със студенти, интересуващи се от развитието на технологиите и високотехнологичните реализации в областта на разпространението, експлоатацията и поддръжката на земеделска техника. Темата на семинара е „Високотехнологични комбайни, технически, решения и проблеми”.
Тази година сградата на МЗХГ стана на 90 години. Проектът ѝ е дело на Никола Лазаров, първият български архитект, а за него получава първа награда на престижен международен конкурс. От 1947 г. в нея се настанява Министерството на земеделието.
Традиционно в последния брой за годината на в. „Земеделска техника” фирми в отрасъла, висши училища, асоциации поздравяват своите служители, партньори и приятели по случай Коледните и Новогодишни празници.