Вестник Земеделска техника бр. 24 / 2013 г.

Вестник Земеделска техника бр. 24 / 2013 г.




Темите на брой двадесет и четвърти /568/ 2013 г. на в. „Земеделска техника” са „Земеделие – проблеми и бъдеще” и „Национален агросеминар”.
В рубриката „Трибуна”, под заглавие „Без машини няма земеделие” има две публикации: интервюто „Бъдещето е на технологичните линии от машини” на Стефан Христов, генерален директор на Мегатрон ЕАД, който се спира на състоянието на земеделието, от гледна точка на механизацията, на необходимостта от обновяването на машинния парк в страната, навлизането и прилагането на новите технологии и др. Второто интервю – „Обновяването на машинния парк е необратимо” на Елисавета Маркова, управител на Варекс ООД се отнася за земеделската техника, която фирмата предлага за комплексно обслужване на всички видове стопанства – от най-големите до най-малките.
Отпечатана e и информацията „Слънчева енергия за инсталации за микроклимат и системи за доене” на фирмата Джи Ел Би, която предлага изграждането на механична вентилация в птицеферми, свинеферми и оранжерии. Фирмата предлага и решения, свързани със задоволяване нуждите от ток на доилни апарати.
В рубриката „Земеделска техника” са намерили място три материала: продължението на „Износоустойчиви покрития” на д-р инж. Тодор Пеняшки и проф. д-р инж. Георги Костадинов от ИПАЗР „Н.Пушкаров”; на Татяна Михайлова, изпълнителен директор на ЕКОФОЛ, която информира за качествата на торовете Лактофол; на фирмата Оптиком за новите сеещи секции Monoshox Ng Plus M на френската фирма Моносем.
В броя е включена и бизнес информация за нормативните актове за земеделието през м. септември, октомври и ноември 2013 г. от адвокат Маргарита Попова.
В рубриката „Земеделски пазар” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др.
В броя са публикувани реклами на български фирми, предлагащи цялостно правно, техническо и икономическо обслужване, на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, строителна техника, торове, препарати и др.
Във връзка с провеждането на Третия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, броят има отпечатано специално приложение. В него са публикувани поздравление от Ангел Вукодинов, председател на НАЗ, покана към членовете за Общото отчетно-изборно събрание на НАЗ, информация за партньорството на Асоциацията с международни земеделски организации, интервю с Наталия Тодорова – изпълнителен директор на НАЗ за перспективите и основните задачи пред организацията. Представени са и всички двадесет и едно регионални сдружения на зърнопроизводителите към НАЗ с техните конкретни проблеми и перспективи за развитие по места.
Продължават публикациите в рубриката „Чудесата на звездното небе – през есента” на инж. Боян Пашев. Обект на информацията е спиралната галактика ”Месие 33” в съзвездието Триъгълника.