Вестник Земеделска техника бр. 23 / 2013 г.

Вестник Земеделска техника бр. 23 / 2013 г.


Темата на  брой двадесет и трети  /567/ 2013 г. на в. „Земеделска техника” е „ Всичко за селското стопанство”.

В рубриката „Информация” е публикувано интервюто „Тютюнопроизводство – поприще или призвание” с доц. д-р Христо Бозуков, председател на Селскостопанската академия /ССА/. Той прави анализ на състоянието и бъдещето на този отрасъл в земеделието, на  необходимите промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, за нуждата от държавна подкрепа за тютюнопроизводителите в страната. За втори път в България е честван Международния празник на тютюнопроизводителите – 28 октомври.

Отпечатан е и материал за 60-годишния юбилей на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Засегнати са образователната и научна дейност на учебното заведение, приоритетите в научно-изследователската му работа и др.

В рубриката „На 120 години става земеделска техника” има информация за  годишнината от излизането на първия брой на в.”Орало”, най-старото българско издание за земеделие, както и на първия брой на  неговия правоприемник – в. „Земеделска техника”.

Под заглавие „Покривни и фасадни фотоволтаични системи от български производител” има публикация на фирмата Джи Ел Би България, която предлага на пазара интегрирани системи за производство на зелена енергия, като цикълът е напълно затворен – от производство през проектиране, монтаж и пускане.

В статията „Нанасяне на износоустойчиви покрития” от д-р инж. Тодор Пеняшки и проф. д-р инж. Георги Костадинов от ИПАЗР „Н.Пушкаров” се третира проблемът за най- подходящите за селскостопанската техника методи за нанасяне на износоустойчиви покрития.

Поместена е информация за работата на Териториалния областен офис в Добрич към Националната служба за съвети в земеделието. Съветническата дейност на офиса е насочена предимно  към средните и малки стопанства в областта, които имат най-належаща нужда от помощ.

В отделна публикация са посочени предстоящите мероприятия на НССЗ за подобряване на връзката „научни изследвания – съвети в земеделието – земеделски бизнес”.

В интервюто „Предлагаме добър продукт на добра цена” на изп. директор на „Евро ферт” Петър Томов са изложени предимствата на комбинираните NPK торове, които фирмата предлага на пазара, както и бъдещите планове за развитието й.

На изложението за земеделска техника в Хановер, Германия, фирмата MONOSEM ще представи за първи път прилагането на смартфона като апарат  за лесна настройка на прецизните сеялки на френския топ-производител.

Българската фирма Еко Ре предлага на българския пазар органичния тор Vita Organic, мощен стимулатор за растежа на растенията, който може да се прилага и за отглеждане на екологично чисти хранителни продукти.

В рубриката „Земеделски пазар” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др.

По данни на МЗХ  са включени цените на основните хранителни продукти към 13. 11. 2013 г.

Поместени са и кратки земеделски новини.

В броя са публикувани реклами на български фирми, предлагащи  цялостно правно, техническо и икономическо обслужване, фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, строителна техника, торове, препарати и др.