Вестник Земеделска техника бр.22


Вестник Земеделска техника бр.22

Изтегли

Темите на брой двадесет и втори брой /666/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са „Преработка” и „Земеделска техника”, с акценти изложенията в Интер Експо Център и Отличие „Принос в механизацията на земеделието”.
Поместени са участници по направление 2 и направление 3 в Отличието „Принос в механизацията на земеделието” 2017 г. Формулярите могат да бъдат намерени на сайта www.zemedelskatehnika.com. Публикувана е и покана за връчване на годишните награди, което ще се състои на 7 декември в сградата на НТС в София.
Международните изложения Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд и дринк и Сихре ще се проведат от 8 до 11 ноември в Интер Експо Център.
Материалът на вестник „Мляко+” е за значението и утвърдилия се през годините бизнес форум „Светът на млякото”, на който вестникът участва. Акценти на тазгодишното издание ще бъдат производството и традициите на български млечни продукти.
Интересен е исторически материал за снабдяването на София с мляко.
В рубриката „Срещи с бъдещето” е публикуван материал „Машини за пелети” на проф. Живко Давчев от университета „Св Кирил и Методий” в Скопие. Обърнато е внимание на фазите от основната продукция до добиване на крайния продукт, посочени са примерни модели, най-подходящите условия за производство на пелети и използването на алтернативни източници на енергия.
„Извор П” информира за разнообразната си продуктова гама. Фирмата предлага затворен цикъл на производство на различни видове метални детайли, възли и изделия. Сред основните ѝ дейности е изработката на всякакъв вид заварени метални конструкции.
Има информация за провелия се на 2 ноември в ИПАЗР „Н. Пушкаров” семинар на тема „Нови износоустойчиви покрития от композиционни и нано-материали”.
Поместен е текст за Деня на биоенергията и за инициативата Европа да работи само на биоенергия от 21 ноември в продължение на 41 дни. Целта е повишаване на осведомеността за ролята на биоенергията при прехода към възобновяеми източници на енергия.
В рубриката „Отблясък от събитието” е отразен Деня на земеделската наука, професионалният празник на работещите в областта, отбелязан в Селскостопанска академия на 25 октомври.
От брой 17 продължава материалът на доц. Тодор Хаджиев за висшето образование по механизация. Разгледани са биографията на проф. Иван Георгиев, формирането на самостоятелно висше училище – ИМЕСС през 1954 г. и развитието му през годините до превръщането му в Русенски университет „Ангел Кънчев” през 1995 г.
Текстът на Петя Костадинова със заглавие „Къде ти беше умът?” е връщане в спомените на журналистката при работата в печатница.
Продължава текстът на Кина Къдрева, посветен на въпросите за българския език, азбука и писменост.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба, има малки обяви.