Вестник Земеделска техника бр. 21 / 2013


Вестник Земеделска техника бр. 21 / 2013Темите на брой двадесет и първи  /565/ 2013 г. на в. „Земеделска техника” са „Земеделска наука” и „119 години земеделска техника” .

Поместено е приветствието на проф. дсн Димитър Греков, министър на земеделието и храните, към читателите на вестника по повод Деня на земеделската наука – 25 октомври. Публикувани са също така поздравленията на проф. дсн Иван Станков, ректор на Тракийския университет, Стара Загора и  доц. д-р Христо Бозуков, председател на Селскостопанската академия.

Във връзка с удостояването на акад. Атанас Атанасов, ръководител на Съвместния геномен център, със званието „Доктор хонорис кауза” на Селскостопанската академия, в рубриката „ 131 години земеделска наука” е отпечатано  интервюто му „Страна без земеделска наука няма бъдеще”. В него

са посочени значението и мястото на биотехнологиите и геномиката  в земеделската наука, ролята на научните кадри, отношенията между бизнеса и науката и др.

„Сеем с български семена” е статия на Светослав Русалов – председател на Съюза на зърнопроизводителите, Пловдив. В нея той споделя проблемите пред производителите в района, дейността на организацията и др.

Поместено е резюме на отчета на Министерство на земеделието и храните за първите 100 дни на правителството. В тази връзка в.”Земеделска техника” в рубриката „Земеделие – проблеми и бъдеще”, с подзаглавие „Приоритети”, ще помества материали за проблемите и перспективите в развитието на зеленчукопроизводството, животновъдството и овощарството.

Публикувана е кратка информация  на редакцията за годишнината от  излизането на бр. 1 на в. „Орало” – 10 януари 1894 г. и за откриването на нова рубрика във вестника „120 години земеделска техника”, в която ще намерят място материали за ролята и значението на  механизацията за развитие на земеделието.

Има също така съобщение за награждаването на Контролно-техническата инспекция към МЗХ със „Златен ключ” за доброто организиране и предоставяне на информация за гражданите. Наградата е присъдена от Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията.

В рубриката „Земеделие – проблеми и бъдеще” са отпечатани материали за зеленчукопроизводството, като приоритетен подотрасъл. В статията на проф. д-р Стойка Машева, директор на ИЗК „Марица”, се разглеждат проблемите и перспективите за възраждането му, за неотложните мерки за подобряване на сектора и др. В публикацията „Механизация в зеленчукопроизводството” на проф. д-р Мирослав Михов, зам.директор на ИЗК „Марица”, се засягат въпросите за механизираните технологии в земеделието, като важна предпоставка за стабилното му развитие.

Има кратка информация за провеждането на Научнопрактическата конференция „Черноземите в България – проблеми, оценка, използване и опазване”,организирана от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров”.

Мисията на Централната селскостопанска библиотека е темата на материала на Румяна Василева, в който се подчертава значението на новите технологии за улесняване на потребителите на земеделска информация в тяхната работа.

В продължението на информацията „10 причини за успешна есенна сеитба със сеялките Great Plains” на доц. д-р Неделчо Делчев от Тракийския университет, Стара Загора, са представени предимствата на най-търсените модели на американските сеялки за слята сеитба Great Plains.

В рубриката „Бизнес информация” има данни за новите нормативни актове за земеделието през  месеците август-септември  2013 г. на адвокат Маргарита Попова.

В „Земеделски пазар” са поместени цените на основните хранителни продукти към 9.10.2013 г. Има и кратки земеделски новини по информация от МЗХ.

В рубриката „На пазара на земеделска техника” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени и резервни части. В „Малки обяви” се предлагат  машини, резервни части, земеделска земя и др.

В броя са поместени реклами на известни български фирми, предлагащи цялостно правно и икономическо обслужване, на научните институти към ССА, на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване и др.