Вестник Земеделска техника бр. 20 / 2013

Вестник Земеделска техника бр. 20 / 2013


Вестник Земеделска техника бр. 20 / 2013

Темите на брой двадесети /564/ 2013 г. на в. „Земеделска техника” са
„ Техника и земеделието по региони”.
В рубриката „Трибуна” е поместено интервю с Веселин Генев, новоизбраният председател на УС на БАТА АГРО. Той информира за настоящите и бъдещи проекти на Асоциацията, за причините, наложили смяна-та на периода за провеждане на изложението БАТА АГРО и др.

Публикувана е информация за участието на Титан Машинъри България в Добричкия панаир и наградата за най-голям пазарен дял при продажбата на земеделска техника, с която е удостоена фирмата. На панаира тя е изложила над 40 най-нови модели самоходни и прикачни машини.
В рубриката „Земеделие” са публикувани материали за състоянието и перспективите на земеделието в област Бургас : „Зърненият баланс на страната е осигурен” на инж. Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Област Бургас, „Растителната защита за добро земеделие” от Бистра Кесякова, началник отдел РЗ в Областната дирекция на БАБХ, „Регионалната служба на КТИ – Бургас” от началника на сектор инж. Янчо Аладжов, „Земеделието в България е с бъдеще” на Кен Форд, управител на фирма „Агрибиз БГ”- Бургас и ”Със Синджента за добро земеделие” от Ростислав Пенчев, представител на фирмата за Югоизточна България.
В същата рубрика е отпечатан и материала „Малинопроизводството се възражда” на Ирина и Огнян Серафимови, собственици на фирмата „ЗП – Ирина Серафимова”, производител на малини. Те споделят сериозните трудности, пред които са изправени, безразличието на чиновниците от различните ведомства, имащи отношение към тяхната дейност и др.
В статията „10 причини за успешна есенна сеитба със сеялките Great Plains” на доц. д-р Неделчо Делчев от Тракийския университет, Стара Загора, са представени предимствата на най-търсените модели на американските сеялки за слята сеитба Great Plains, които се излагат на българския пазар от фирма „Оптиком.
В рубриката „Земеделски новини” има кратка информация за съвместното заседание на ръководството но МЗХ и парламентарните комисии по земеделие и по европейските въпроси към Народното събрание, във връзка с проекта за новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.
В рубриката „Земеделски пазар” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др.
По данни на МЗХ са включени цените на основните хранителни продукти към 18. 09. 2013 г.
В броя са публикувани реклами на български фирми, предлагащи цялостно правно, техническо и икономическо обслужване, на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, строителна техника, торове, препарати и др.