Вестник Земеделска техника бр. 19


zt-18-2013Темите на брой деветнадесети  /563/ 2013 г. на в. „Земеделска техника” са  „Земеделие» и «Животновъдство» .

В рубриката „Земеделие –проблеми и бъдеще” е публикувано  интервюто „Производител на земеделска техника” с инж. Манол Гичев, управител на Ремонт сервиз ЕООД, Карнобат. Предприятието е един от малкото български производители и търговци на земеделска техника, което предлага вече 65 години  на пазара  резервни части за трактори, прикачна техника и др.

По повод Единадесетото национално изложение в Сливен на 21 и 22 септември т.г. е поместена статия за състоянието на генетичните ресурси от Бонка Чолакова, главен директор на Главна дирекция в Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Засегнати са въпроси за опазване на генетичното разнообразие на българските животински видове и породи.

Отпечатана  е и статията „Емоционално и прозаично за един житен край” на Петя Костадинова, която разказва за създаването през 1945 г. и дейността досега на земеделската кооперация „Житен край” в село Екзарх Антимово, Бургаска област.

В рубриката „Отблясък от събитието” се съобщава за Двадесет и първото международно изложение „Селското стопанство и всичко за него”, което се проведе от 27 до 31 август т.г в Добрич и за фирмите, отличени с награди в различни области на земеделието.

По материали на Кооперация „Китка” са представени нововъведенията при тракторите  Arma Trak , които са били показани на изложението в Добрич.

Поместена е анотация за Справочника за приложение на фунгицидите на Румяна Цонева. Той цели да запознае читателите с икономически най-важните болести по селскостопанските култури у нас.

Броят съдържа бизнес информация за новите нормативни актове за земеделието през м.август т.г. от  адвокат Маргарита Попова.

Продължават публикациите в рубриката „Чудесата на звездното небе през лятото” на инж. Боян Пашев. Обект на информацията е мъглявината „Полумесец”в съзвездие „Лебед”.

В рубриката „На пазара на земеделска техника” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени и резервни части. В „Малки обяви” се предлагат  машини, резервни части, земеделска земя и др.

В рубриката „Земеделски пазар” са поместени цените на основните хранителни продукти към 11.09.2013 г.

В броя са поместени реклами на български фирми, предлагащи цялостно правно и икономическо обслужване, за земеделска техника, животновъдство, доилна техника, машини и съоръжения за напояване, за семена, торове и препарати за растителна защита и др.