Вестник Земеделска техника бр.19


Вестник Земеделска техника бр.19

Изтегли

Темите на брой деветнадесети /663/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са „Техника” и „Животновъдство”.
Поместени са участници по направление 1 в Отличието „Принос в механизацията на земеделието” 2017 г. Формулярите от миналата година се запазват и могат да бъдат намерени на сайта www.zemedelskatehnika.com.
В рубриката „Срещи с бъдещето” е поместено интервю с инж. Иван Пашев, в което са засегнати теми като избора на специалност, най-интересните моменти от следването му в Калифорнийския полиграфически държавен университет, където е завършил едновременно бакалавърска и магистърска степен по софтуерно инженерство и компютърна наука. Сред най-интересните проекти са били създаването на изкуствен интелект със симулация на мозък. Според Иван най-важно е да избереш да учиш това, което ти харесва. Днес младият мъж работи в Гугъл, започва работа там още преди да се дипломира. Според Иван бъдещето на земеделските машини е свързано с автоматизацията и с изкуствения интелект. Навлизането на изкуствен интелект и роботизацията на живота са факт и всички операции, които не изискват специални умения, ще се вършат от роботи като постепенно неквалифицираният труд ще отпадне.
Има информация за Втория национален събор „Млечният път на България през вековете”, който се организира от Асоциацията на млекопреработвателите в България и от община Луковит и ще се проведе от 29 септември до 1 октомври в Луковит. На събитието ще присъстват известни майстори на преработката на мляко, а някои от участниците ще получат награди.
Представен е новият зърнокомбайн модел IDEAL, който поставя нови стандарти по отношение на производителността, чистотата на зърното, нарязване на сламата, автоматичното управление на процеси. Машината ще се предлага в 3 модела, има най-дългия ротор на пазара и най-големия бункер за зърно, както и най-висока скорост на разтоварване. IDEAL ще дебютира на изложението Агритехника след 2 месеца и ще бъде пуснат на различни пазари през 2018 г.
Публикувана е информация за участието на фирма „Оптиком” във форума „Стекспо” 2017 на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. В рамките на 2 дни събитието събра фермери, предприемачи, участници във веригата на отглеждане на животните, производство и реализация на качествено телешко и говеждо месо. Машинният инженер и директор търговски машини в Оптиком Димитър Петров показва как чрез използването на модерни технологии и машини могат да се намалят разходите във фермите при силажиране и други основни дейности. Представени машини на Оптиком са предпочитани заради своята икономичност, висока маневрираност, компактни размери, иновативна вариотрансимия, възможност за работа с приспособления, които съкращават работните цикли.
Лебозол представя продукта „Тотал Кер”, който е един от водещите за есенната кампания на компанията за осигуряване на отличен старт на бъдещата реколта и по-висок добив на зърно. За първа година Лебозол предага и бонус програма за своите клиенти, която включва и торове за есенно третиране на рапица и на житни култури.
Материалът на Свилоза е за продуктите ПН-98 и ПП-76, подобрители за неутрализиране на кисели почви. Те са подходящи за класическото земеделие и в производството на биопродукти.
Включен е текст за млекарските кооперации през XX век. Първата в България е основана през 1903 г. През периода на войните настъпва застой в развитието на сектора, но постепенно започват нови форми на сдружаване и през 1928 г. е открита първата кооперативна млекарница, чиито инициатори са агрономи специалисти, завършили в чужбина като Никола Платиканов, Георги Хлебаров, С. Луканов и Митко Стоев.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.
Рекламите са за машини, препарати, предстоящи събития и др.