Вестник Земеделска техника бр. 1


Изтегли Вестник Земеделска техника бр. 1

Вестник Земеделска техника бр. 1

Темите на брой първи /620/ 2016 г. на в. „Земеделска техника“ са растителна защита и земеделска техника.
Посочено е началото на 120 години растителна защита в България, поставено със Закона за мерките против филоксерата през 1896 година.
В броя е поместено поздравление от фирма „Оптиком” до вестник „Земеделска техника” по случай 25- годишния юбилей на изданието.
В интервю с Георги Радев, земеделски производител от Сливен, той споделя от кога се занимава със земеделие; какви култури отглежда; трудно ли е да си земеделски производител; на какви семена, торове и техника се доверява и защо не би се отказал от земеделието.
Има материал на тема „Растителна защита” от доц. д-р инж. Ангел Трифонов от Аграрния университет в Пловдив. Разгледани са тракторни щангови пръскачки, в него се изяснява къде намират приложение; тяхното устройство и видове. Чрез схеми е показано как работят.
Публикувана е статия от инж. агроном Антон Величков, зам. изп. директор на БАБХ, за значимостта на контрола като гаранция за ефективна растителна защита.
Доц. д-р Ганка Баева от ИПАЗР „Никола Пушкаров” разглежда ролята на растителната защита в земеделието; какво е необходимо за получаване на устойчиви висококачествени добиви; причините, поради които болестите и неприятелите по растенията се увеличават и как трябва да се води борбата с тях.
Българската асоциация за растителна защита при създаването си преди 20 години е подкрепена от Националната асоциация по растителна защита на Франция и структурата ѝ наподобява френската. БАРЗ ще приема нови членове на 15 януари в гр. Хисаря. Тогава, заедно с БАБХ, ще се отбележи Деня на растителнозащитника.
Има поздравление от министъра на земеделието и храните Десислава Танева до растителнозащитниците по случай празника и издаването на Справочник със списък на разрешените за предлагане на пазара и употреба продукти за растителна защита.
По случай 120 години растителнозащитна дейност в България и Деня на растителнозащитника е публикуван поздравителен адрес от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните.
Поместена е статия от Оптиком за новия обучителен център на MONOSEM, в който се предлагат знания в различни сфери на компетентност. MONOSEM предлага и нов уеб сайт, предназначен за търсене в каталози на резервни части, технически съвети и търговска документация.
Има материал от Златекс за представянето на FENDT на Агритехника 2015. Марката е получила 4 сребърни медала, а трактор FENDT е спечелил награда „Избор на публиката – Машина на годината”.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини с техните цени.
Рекламите са за машини, семена, торове, препарати, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.