Българската асоциация по безопасност на храните с анализ за 2015 година


Това се случи на пресконференция на 12 януари в БАБХ. За 2015 година общият брой проверки, извършени от агенцията е 184 028. Направени са тематични проверки в цялата страна за зимни курорти, Коледа, Великден и други празници.

Промените в БАБХ започнаха в средата на 2015 година и въпреки краткия период, има видими резултати, подчерта министър Танева. Разплатени са и стари задължения. Tя увери, че агенцията има нейната подкрепа за укрепване на административния капацитет, особено на терен – в областни дирекции по безопасност на храните и допълни, че според възможностите в бюджета, доходите на инспекторите по райони ще бъдат увеличени, а пък администрацията ще намалее. Агенцията ще бъде променена, така че да стане по-отворена и ефективна, за да се подобри доверието в обществените ѝ функции. Работи се за развитие на информационната система на БАБХ. Целта е постигане на публична среда на функциониране и дейност на агенцията, за да се изгради граждански контрол. Танева заяви, че 1 200 инспектори от БАБХ трябва да проверяват 130 000 обекта и не може да се разчита, че те могат да проверят всеки един, който работи извън правилата. Трябва да се търси генезисът на проблема и той да се решава чрез промяна в правилата и условията на работа, така че да няма мотивация да съществува такъв проблем.

Десислава Танева припомни, че в края на годината е приет план за управление на качеството на млякото, който вече се реализира на терен чрез БАБХ. Млякото ще отговаря на всички хигиенни изисквания и ще се преработва за всички видове продукти. Тя увери, че нито една мандра в страната, няма да затвори. България вече е получила възможност и одобрение от Китай да изнася млечни продукти за китайския пазар. Очаква се до първата половина на тази година да има резултати.

Д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, подчерта, че планът за повишаване ефективността на контрола на млякото не е свързан с въпроса за регистрация на ферми. На базата на анализ на риска и големия обем мляко, агенцията започва от големите производители, които са около 1000. Най-напред ще се прави контрол за хигиената на млякото във фермата – то ще се проверява от ветеринарни лекари. Тази проверка ще се извършва по определени критерии и ще влиза в информационната система. Това ще даде възможност на почтения бизнес да е в Европа, на пазара и да изнася за Китай. Целта е към страната да не се налагат санкции от ЕС.

На въпрос дали нелегалният внос на препарати за растителна защита в България се дължи на присъединяването на Националната служба за растителна защита към БАБХ през 2011 година и намаления капацитет на хората от НСРЗ, както и занижения контрол по границата министър Танева отговори, че не би приела тези мотиви. Призна обаче, че такъв проблем има в целия свят заради икономическия интерес. Министерството работи с новото ръководство на БАБХ в посока ускоряване на всички процедури за пускане на българския пазар на препарати за растителна защита, за да бъде изборът им по-голям. Резултатите показват, че за последните няколко месеца има два пъти повече допуснати до пазар препарати за растителна защита, отколкото преди година. Танева допълни, че по различни програми за подпомагане на производители на такива препарати министерството е увеличило списъка с допълнителни препарати по искане на бранша и е разширило обхвата за отделни препарати.

Д-р Дамян Илиев допълни, че се взимат мерки за подобряване контрола върху предлагането и продажбите на тези препарати. Дори след като са влезли в България, те могат да бъдат заловени и спрени.

/ЗТ/