Отблясък от събитието


От 11 до 14 ноември 2015 г. в Интер Експо Център се състояха най-големите в България и Югоизточна Европа изложения в хранително-вкусовата индустрия МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК. Участваха близо 380 български и чуждестранни компании или с 20% повече фирми от България, Румъния, Гърция, Полша, Унгария, Словакия, Италия, Испания, Германия, Австрия, Холандия, Турция и други.

На официалното откриване на изложението Марияна Кукушева,  председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България заяви, че в 5-те зали на изложението е представен българският бизнес, който изхранва около 100 хил. семейства. През последната година България е била голям износител на храни и в тях значителен дял имат тестените изделия.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева пожела ползотворни дискусии в намирането и прилагането на нови решения за бизнеса така, че доверието на потребителите да расте. На свой ред министърът на икономиката Божидар Лукарски изрази надежда, че изложението ще даде своя принос към увеличаването на БВП на страната.

Специален партньор на изложението тази година бе Унгария. По този повод за изложенията е пристигнала бизнес делегация от 15 унгарски компании – производители и вносители основно на вино, на типични храни и напитки. Целта на двустранните срещи е запознаване на унгарските компании с българския местен бизнес и представяне на региона като атрактивна бизнес дестинация. „Видяхме потенциал в сектора на хранително-вкусовата промишленост в България, който досега без причина сме подминавали.“, каза зам.-министърът на земеделието в Унгария г-жа Каталина Тод. Тя добави, че отношенията между България и Унгария се развиват добре както на бизнес ниво, така и на ниво министерства.

Производители, дистрибутори, търговци от страната и десетки други държави показаха новите постижения на хранително-вкусовата индустрия и хорека сектора. Разнообразие от храни, напитки, суровини, машини, технологии, измервателна техника, опаковки, хотелско, ресторантско оборудване и обзавеждане, услуги приковаха вниманието на посетителите. Тази година бизнесът заложи преди всичко на нетрадиционни и нови модели, разшири портфолиото си с по-здравословни храни и добави по-различна визия и опаковка.

Представена бе по-богата и интересна БИО ЗОНА на посетителите, които държат на сертифицираните билогични продукти.

/ЗТ/