ВАС даде ход на делото срещу атаките на наредбата по мярка 4.1


На 7 декември 5-членен състав на Върховния административен съд допусна за разглеждане  по същество касационната жалба на Министерството на земеделието, храните и горите срещу атакуването на наредбата по мярка 4.1, съобщиха от МЗХГ.

ВАС не приема възражението на ответника – Национален съюз на земеделските кооперации (НСЗК) относно нарушаване на процедурата за избор на случаен принцип на председател на съдебния състав. Също така е отхвърлено искането на НСЗК за отвод на съдебния състав.

ВАС дава и 7-дневен срок за допълнителни писмени съображения на МЗХГ по делото. Съдът ще се произнесе в едномесечен срок.

В момента Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №9 от 2015 г. за прилагане на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020 г. (обн. ДВ бр. 76 от 2016 г.), е в сила. Финансирането от еврофондовете за земеделие не е под риск, както и няма заплаха за подпомагането на бенефициентите. Независимо от решението на съда няма заплаха и относно размера на бюджета по подмярка 4.1. Всички сключени договори по нея са законосъобразни.