Буралл – иновация в подхранването на растенията


„БУРАЛЛ” е запазена българска марка течни микроторове за листно подхранване. За пръв път са приложени информационни и други иновативни технологии при производството им ( произведени с жива вода по технологията „ГРАНДЕР” ). Отличават се с бърза усвояемост, висока активност, повишават  добивите и качеството на продукцията.

При съвременното интензивно земеделие, торенето само с минерални торове води до увеличено изнасяне от почвата на микроелементите заедно с реколтата. Това нарушава протичането на  биохимичните процеси като фотосинтеза, белтъчната и въглеродна обмяна на веществата, а така също  и до възникване  на хлороза, подтискаща растежа и развитието на кореновата система. Резултатът – ниски добиви, лошо качество на продукцията, умора на почвата – влошено  плодородие.

Микроторовете от фамилия „БУРАЛЛ” предотвратяват възникване на хлороза, умора на почвата, стреса след обработка с хербициди и недостига на сяра. Философията при този тип  микроторове е сменена в сравнение с традиционните листни торове , при които  акцентът се поставя   върху азота , фосфора и калия.. При „БУРАЛЛ” акцентът е поставен върху микроелементите, които формират ензимната система на растенията. Затова съставите на микроторовете са  съобразени със закона на Либиг за минимума.”Добивът от културата се ограничава от недостига на един елемент”.

Микроторовете „БУРАЛЛ” съдържат всички необходими микроелементи, регулиращи ензимните процеси, в оптимални концентрации, осигуряват балансиран състав по отношение на основни, второстепенни хранителни елементи, рН и микроелементи.

Микроторовете „БУРАЛЛ” подържат рН в интервала 5,2 – 6,0, при което става най-бързо усвояване на хранителните елементи. Съчетавайки технологията „ГРАНДЕР”   с подходящото рН, с оптималния брой микроелементи, благоприятното съотношение между компонентите в посочените състави, в това число и между нитратен, амонячен и амиден азот, микроторовете оказват силно влияние върху растежа, добивите, здравния статус на растенията, състава на белтъчините и качеството на продукцията. Характерен  за микроторовете е силното  им фунгицидно  действие. Ефектът е изключително добър благодарение на синергичния ефект, който се получава между микротора и хербицида. Препоръчваме също семената преди сеитба да се обработват с микротор- 100 кг семена с 1 литър микротор. Това ще гарантира ниска цена, равен старт на посевите. Микроторовете се прилагат в концентрация 300 – 500 мл./дка в зависимост от състава и културата –  самостоятелно , в комбинация с карбамид  или с КАС (Карбамид + Амониев Сулфат),  без това да оскъпи торенето.За това препоръчваме – спестете 2 кг. Карбамид при зимното подхранване и 1 кг. амониева селитра. Подайте спестения карбамид заедно с микротора 0,5 -1 кг /дка или с КАС ( 0,5 кг/дка Карбамид +0,2 кг/дка Амониев Сулфат).

Известно е , че призимувалите братя дават по-едри класове и по-качествено зърно. Затова препоръчваме зимно пръскане на пшеница със специално разработени за това състави със завишени концентрации на сяра , цинк, мед и др.

Микроторовете  „БУРАЛЛ” са незаменими  в критични ситуации – при ограничено кореново хранене – неблагоприятни климатични условия , рН, небалансирано почвено торене. След измръзване, градушки, хлороза, „ледена роса”, при предозиране на хербицида, когато трябва бързо да се преодолее стреса след третиране с хербицида.

Микроторовете от фамилия „БУРАЛЛ” се комбинират  с продукти за растителна защита с изключение на бордолезов, сяро- варов разтвор и алкални разтвори.

Микроторовете от Фамилия „БУРАЛЛ” гарантират високи добиви при минимални разходи. Доверете се на българското.

доц. д-р инж.  Любчо Любчев