Белхим на Международни дни на полето 2018


На събитието „Белхим Кроп Протекшън“ представи свои продукти и цялостни решения за справяне с болести, неприятели и плевели в царевицата, картофите, нахута и пшеницата.

При царевицата посетителите имаха възможността да видят на практика предимствата на “CornPro”, технологията на фирмата за цялостен контрол на плевелите. Самсон Екстра 6 ОД е вече наложил се като еталон в борбата с всички житни и някои широколистни плевели. Благодарение на ОД-формулацията си, при приложение от 2-ри до 8-ми лист на културата, тя се справя дори с братили житни плевели, включително и див овес. Партниращият на Самсон Екстра 6 ОД хербицид в “CornPro“ технологията на „Белхим“ е Темза 100 ЕК. Освен вегетативно действие срещу широколистни и някои житни плевели, има и почвено действие, което контролира вторичното заплевеляване на полетата. Почвеното действие е най-силно изразено при високите дози на приложение. Широкият интервал на приложение, от 2-ри до 8-ми лист на културата, дава възможност да се определи най-точният момент на приложение. Предимството на “CornPro“ технологията е възможността да се прилагат двата продукта заедно или поотделно дори и в по-късен етап от развитието на царевицата, в зависимост от развитието и видът на плевелите. Селективността към културата е безкомпромисна, като двата хербицида действат в пълен синергизъм за контрол на всички видове плевели.

„Белхим“ използва възможността  да демонстрира и новия си продукт в царевица – Оникс, който ще е новото попълнение в “CornPro“ технологията. Оникс е контактен хербицид, контролиращ широколистни плевели, като има бързо начално действие. Добавянето на му към “CornPro“ технологията цели унищожаването на надземната част на плевелите в рамките на 2-3 дни, което бързо осигурява на царевицата развитие без конкуренцията на плевелите.

При нахута бе показано действието на вегетативният противошироколистен хербицид  Лентагран ВП. Приложението е двукратно през интервал 5-6 дни. Лентагран ВП  е изключително пластичен по отношение на момента и дозите на прилагане. Производителите имат възможност да го използват от 5-6 см височина на нахута до начало на цъфтеж, като дозите се съобразяват с вида и развитието на плевелите. В нахута също бе приложен Дифкор 25 ЕК, фунгицид от групата на триазолите. Той е изключително широкоспектърен, а тук е използван срещу чернилка (аскохитоза). За листоминираща муха, която е икономически най-важният неприятел по нахута, фирмата е използвала новия изцяло системен инсектицид – Тепеки. Бързото проникване и акропеталното му движение в растението осигуряват дълго последействие и защита и на новия прираст.

За производителите на картофи „Белхим“ отдавна е известна с широкото си портфолио и цялостни решения. Бяха демонстрирани два почвени хербицида – Проман и Метрик. Метрик е комбинация от две „ключови“ активни вещества за борбата с широколистните плевели и някои едногодишни житни плевели при картофи. Новата и съвременна формулация на Метрик – ЗК (ZC) позволява постепенно повторно освобождаване на кломазон, осигурявайки по-дълго действие и по-малко чувствителност към сухи условия.

Проман е предложението на „Белхим“ за контрол на широколистните плевели при сортове картофи, които са чувствителни към метрибузин. Проман е идеалният партньор за резервоарни смеси с други хербициди контролиращи житни и широколистни плевели. Чрез смесването с други хербициди се цели разширяването на контролирания плевелен спектър.

Посетителите обърнаха особено внимание на топ фунгицида в картофи – Ранман Топ. Активното му вещество е с най-силно изразено спороцидно действие срещу причинителите на обикновени мани. Новата формулация на Ранман Топ съдържа висок клас органо-силиконов прилепител, гарантиращ допълнително преразпределение на активното вещество с нарастването на листна петура и дълго последействие дори и след обилни дъждове. При необходимост от системен продукт с лекуващо действие за борба с маната по картофите, „Белхим“ предлага на своите клиенти Симбал 45 ВГ. При комбинирането на двата продукта се осигурява стопиращо и лекуващо действие  и дълга защита на растенията.

„Белхим“ представиха фунгицида в пшеница – Козавет. Активното вещество е сяра, която е контактен фунгицид срещу брашнеста мана. Странично фунгицидно действие Козавет проявява и срещу жълта и кафява ръжда. Продуктът има репелентно действие, като острата миризма на сярата гони насекомите в това число и най-икономически важните неприятели, като житна пиявица и дървеница. При контакт с Козавет дори снесените яйца изгарят. Сярата като хранителен елемент допълнително подпомага усвояването на азот, което води до много силна вегетация и дава чудесен старт на растението.

По материали на Белхим Кроп Протекшън