БАБХ проверява случай на стомашно-чревно неразположение при деца от две училища в София


Очакват се резултати от взетите от храната проби

На 17 януари след подадени сигнали на горещия телефон на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) от родители за получено стомашно-чревно неразположение при деца от две училища в София (72 ОУ „Христо Ботев” и 151 СОУ – Национално средно общообразователно училище – София), Областна дирекция по безопасност на храните – София-град (ОДБХ-София-град) към БАБХ веднага извърши проверка в помещенията, в които се хранят учениците (т.нар. столове) на двете учебни заведения и кетъринга, приготвил храната на 16 януари 2019 г.

При проверките не са установени несъответствия на действащото законодателство в областта на храните, съобщиха от пресцентъра на агенцията по храните. Проби от храната (менюто от 16 януари 2019 г.) вече са предоставени на акредитирана лаборатория за микробиологично изпитване. Връчено е предписание за изследване на персонала, зает с приготвяне и разливане на храната.

От БАБХ продължават действията си по компетентност, свързани с изясняване на причината за възникналото неразположение при децата.