Апостоли на българското земеделие


Висше образование по механизация

Началото в Софийския университет

През 1921 година към Софийския университет е открит агрономически факултет. Един от създателите на този факултет е Иван Тодоров Странски (1896 – 1959), който от 1927 г. е професор, а от 1936 г. е академик.

Студентите по „Агрономство” са получавали знания и по „Земеделска машинария” (от ръчни земеделски инструменти, конски сечива до парен локомобил и мотори). Обучението по тази дисциплина е възложено на асистента инж. Борис Андреев Илиев. Той е роден на 15.08.1896 година в град Пловдив. След завършване на средно образование започва да учи математика в Софийски университет, но скоро се премества в Берлинското висше техническо училище. От 1916 до 1919 г. прекъсва обучението си, поради участие в Първата световна война. През 1922 г. завършва специалността „Машинно инженерство” в Берлин и специализира в Унгария, Германия и САЩ. Там защитава научен труд по „Теория на меленето” и получава научната степен „Магистър по инженерни науки”.

Когато в Агрономическия факултет се открива катедра „Механизация на земеделието”, неин ръководител става инж. Борис Илиев, който е първият машинен инженер в България удостоен с професорско звание. Той ръководи тази катедра до пенсионирането си и около него израстват много научни сътрудници, ръководи десетки аспиранти, хиляди агрономи и стотици инженери са получили от него знания за земеделските машини. Написва първите учебници за висшите училища за обучение по земеделски машини и голям брой научни статии. Умира в София на 12.09.1981 г. на 85-годишна възраст.

доц. д-р инж. Тодор Хаджиев