Акценти на 24-тото издание на „Селското стопанство и всичко за него”


Звезделина Иванова, изпълнителен директор на Добрички панаир АД, пред вестник „Земеделска техника”

Изложенията на Добричкия панаир се провеждат от 1993 година. Той е създаден точно с тази цел – за организиране на изложения, панаири, пазари и семинари, основно с агронасоченост. Добрич е най-подходящия район в страната за провеждане на такъв тип мероприятия, защото тук са най-големите земеделски производители. Все пак Добруджа е житницата на България. Ние не искаме да се сравняваме с други изложения и продължаваме дейността си с всички наши традиционни представяния – Борсата за семена, Пчеломания и Селското стопанство и всичко за него. Правим допълнително и 2-3 пазара през годината, които не са насочени конкретно към земеделието. Те са чисто търговски – на тях се предлагат стоки за бита, дрехи и др.

Тази година, избирайки ново място за провеждането на „Селското стопанство и всичко за него”, нашата цел беше на изложението да бъдат представени и животни, да се провеждат и демонстрации в реално време, да се виждат машините и начинът им на обработка. На всеки, който иска и посети изложението, фирмата изложител демонстрира машината си.

Тази година на „Селското стопанство и всичко за него” поставихме акцент и върху животновъдството. Това е един отрасъл, който също има нужда от внимание. На панаира присъства Недко Митев от село Овчарово, който е един от най-големите земеделски производители в региона – обработва 60 000 декара земя. Неговото стопанство е затворило своя цикъл на производство – отглежда животни, растения, има мандра. На панаира могат да се видят продукти от неговата собствена ферма. Освен това той се занимава и с производство на енергия от био газ. Това е добре за региона.

Сега на изложението могат да се видят коне, крави от породата „Холщайн”, овце от породата „Ил дьо Франс”. Целта ни е да поставяме акцент на животновъдството и занапред Добричкия панаир ще бъде ориентиран към дребния и средния земеделски производител.

На „Селското стопанство и всичко за него” присъстват и фирми от автомобилния сектор, земеделски производители, български производители на земеделски машини, присъстват и фирми от Турция, има различен вид земеделска техника, торове, присъстват семенарски фирми, тук е Добруджанския земеделски институт, който е традиционен участник и др.

Доника Асенова