Плантис – с индивидуален подход към всеки клиент


Интервю с Ивелин Желязков, управител на НИТЦЗ Плантис

– Г-н Желязков, намираме Ви на Добричкия панаир. Според Вас какво е значението на такива събития за сектора?

– Значението е много голямо, тъй като това е мястото, където клиенти и хора като нас, които предлагат продукти и технологии, могат да осъществят пряк, непосредствен контакт. По този начин клиентите виждат какво се предлага, виждат и нас като производители. А ние научаваме конкретно техните нужди и желания.

– От кога съществува Плантис и с каква цел е оформен като Научно-изследователския и технологичен център по земеделие?

– Плантис съществува от не много отдавна – от 9 години. 2017 година ще отбележим 10 годишнината си. Като научно-изследователски център се обособихме през последните 2-3 години. Занимаваме се основно с разработка на нови продукти, свързани с управлението на добива и на качеството в земеделието, с оптимизация на съществуващи технологии. Крайният резултат от нашата работа са добивите и здравословното състояние на растенията и в крайна сметка общият резултат от производството в земеделието.

– За поредна година листният тор „Акрамет”, който е Ваша разработка, показва високи производствени резултати.

– Основният ни продукт, разработен през годините, е многофункционалният листен тор „Акрамет”. Той има уникални свойства и засега вероятно е единствен в своята група, тъй като притежава не само свойството да внася микро и макро елементи в растенията, но и да поддържа устойчивостта им към заболявания. Торът има силен синергичен ефект към хербициди и към фунгициди. Това означава, че засилва техния ефект при съвместна употреба и може да се стигне до намаляване на ефективните дози и на хербицидите, и на фунгицидите. С това в крайна сметка се оказва ефект върху общата рентабилност на производството, след като се намалят производствените разходи.

Приложението на листния тор е изключително просто. Използва се нормалната техника за пръскане. „Акрамет” бързо се разтваря – в рамките на 30 секунди е готов за употреба. В него е включен и прилепител, и антипенител – „Акрамет” е направен като един удобен за приложение продукт. По отношение на механизма на действие „Акрамет” се отличава в много голяма степен от останалите листни торове, тъй като обхваща съвсем различен механизъм на действие – той въздейства върху енергетиката. Оттам се получава и синергичният ефект към хербицидите и фунгицидите. „Акрамет” въздейства върху метаболизма от възможно най-ниското ниво и затова и ефектът му е цялостен и хармоничен, без странични ефекти в развитието.

– Като научно-изследователски и технологичен център по земеделие как поддържате връзка с Вашите клиенти?

– Връзката с нашите клиенти я поддържаме непосредствено. Засега нямаме дистрибуторска мрежа. Контактът ни с клиентите е пряк, тъй като следим и резултатите. Освен това предоставяме и актуална информация  на хората по отношение на промените в технологиите – не само с технологиите, свързани с приложението на „Акрамет”, но и тези, свързани с растителната защита, почвообработките, подготовката на семената и въобще цялостният процес на производство. Наблюдаваме значителен интерес от страна на българските производители към новите ни разработки, които водят до съкращаване на разходи и увеличаване на рентабилността в крайна сметка. Засега не организираме демонстрационни дни, но го предвиждаме в бъдеще – и като самостоятелни, и като съучастие в други такива, съответно на наши партньори.

– Разкажете за индивидуалния Ви подход към всеки клиент.

– Подходът към всеки клиент наистина е индивидуален. Това става възможно особено с новите ни придобивки. Става въпрос за обновената ни лаборатория. Можем за всеки клиент да направим индивидуален състав на листния тор, като имаме предвид почвените и растителните анализи, съответно и проблемите, които се появяват в процеса на отглеждане на растенията в зависимост от разнообразието от почви по територията на цялата страна. Всяка почва е с различен състав и ценност за културите. Затова на базата на почвения анализ можем да направим съответно индивидуална рецептура за нашите клиенти.

– Какви са проблемите на българските земеделци?

– Най-честите проблеми естествено са тези, които създава природата. Това е лимитиращият фактор по отношение на успехите на клиентите ни. Проблем е и все по-нарастващата плътност на почвени и растителни патогени, които увеличават много разходите по отношение на растителната защита и лимитират добивите. Тези проблеми, за съжаление, ще нарастват.

– Има ли новости във фирмата?        

– Най-голямата новост, на която много се радваме в момента, е новата лаборатория с обновено оборудване за почвени и растителни анализи, както и анализи на зърно, на торове, на фуражи и храни. Тя има много широк спектър на приложение и това значително ни развързва ръцете по отношение на качеството на нашата работа и възможности. Бъдещите ни планове са да се развиваме все повече и да бъдем все по-полезни и търсени от земеделските производители.

Доника Асенова