Земеделието в региона на Карнобат


Теодор Иванов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели”, пред вестник „Земеделска техника”

Жътвената кампания 2016 г. приключи при много добри резултати и условия за жътва. Особеното при нея бяха изключително трудните атмосферни условия през пролетта, които доведоха до преовлажняване на почвата и създаване на благоприятни условия за болести и неприятели по културите. Всичко това повлече със себе си и допълнителни разходи за пръскане с хербециди и инсектициди, което от своя страна увеличи производствените разходи. По-конкретно, резултатите за района на Карнобат, Камено и Сунгурларе бяха също много добри, както и условията за жътва бяха прекрасни. Естествено при добри резултати изкупната цена е ниска – такива са законите на бизнеса. Средната изкупна цена на пшеницата беше 260 лв./тон.

За съжаление, при пролетниците резултатите не  са много добри. При слънчогледа, добивът е около 200 кг/дка, при  царевицата – около 300 кг/дка. Нашият регион се характеризира със сухо лято, нямаме поливно земеделие, така че тези резултати не са изненада.

Както всеки град с вековна история, така и Карнобат си има своя празник. С решение на Общински съвет от 1999 г. той се  отбелязва на 26-ти септември – Денят  на Свети Апостол и Евангелист Йоан Богослов. Православният храм изграден в града през 1878 г. носи името на апостола. Така е определена датата за Деня на Карнобат и вече 17 години той се отбелязва с тържества.

През 2015 година земеделските производители от град Карнобат и региона учредиха сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза под наименованието Съюз на зърнопроизводителите „Маркели”. Самият факт, че носим името на едноименната крепост, която се намира недалеч от града ни, говори красноречиво, че и ние сме част от региона и с радост участваме и приемаме Деня на Карнобат като свой празник.

Радостни сме, че и вестник „Земеделска техника” традиционно отразява и присъства на празника. Както миналата година, така и тази сме готови да съдействаме за популяризирането и разпостранението на изданието в града. Той е наш вестник – на земеделските производители и отразява нашите проблеми.

В момента тече конкурсът – Отличие „Принос в механизацията на земеделието”. Конкурсът вече има традиция в нашата организация. Досега имаме две награди, така че и тази година ще се включим в него и имаме желание да го подкрепим.

ЗТ