АЗПБ: Да посрещнем Великден с български продукти


20% от европейските субсидии за плодове и зеленчуци идват в България, а над 80% от щандовете в търговските вериги са заредени с български хляб и яйца, твърдят от земеделската асоциация

Във връзка с предстоящите Великденски празници Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) призова потребителите да заложат на българските продукти за трапезата си. От Асоциацията уверяват, че не само качеството, а и контролът върху производството на български яйца, агнешко, козунаци, плодове и зеленчуци, е много по-сериозен, отколкото в други европейски страни. Така потребителите могат да бъдат сигурни, че българската продукция има много по-голяма добавена стойност за потребителите от тази, която се внася на ниски цени от чужбина.

„Нека за Великден парите, които ще дадем за яйца, козунаци и агнешко месо да останат в нашата държава, за да подпомогнат развитието на българските предприятия и техните служители“, заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ. По думите му, ако не проверяваме етикета за доказан произход, има опасност да попаднем на продукти второ и трето качество от други страни.

„През 2018 година заедно с инвестициите, които бяха направени за модернизацията на предприятията, производството на български храни отбеляза осезаем ръст. Делът на българското производство в общото потребление при млечни продукти и яйца достигна 90%, а процентът на българските хлебни изделия в големите хранителни вериги е над 80%. Същевременно производството на имитиращи продукти с растителни мазнини е намаляло с близо 20%. Най-голям ръст, между 30 и 40 процента бележи производството на пресни млека и сирена. Увеличение има при производството на месо – близо 8% при червените и почти 20% при белите меса“, допълни председателят на АЗПБ.

В последните две години държавната администрация в лицето на МЗХГ полага сериозни усилия за укрепването на сектори „Плодове и зеленчуци“, „Животновъдство“ и „Биологично производство. Сключените договори за производство и преработка по ключови мерки от ПРСР за тези чувствителни сектори са на обща стойност 1,3 млрд. лв. Конкретно за „Плодове и зеленчуци“ 20% от европейските субсидии за сектора идват в България.

АЗПБ са едни от първите, които призоваха за национална стратегия за подпомагане на българските производители. Според тях успешните политики се дължат на обединението на земеделския бранш и добрата комуникация между агросектора и държавната администрация. В тази връзка призовават колегите си от бранша за един по-конструктивен диалог и смятат, че искането за оставки няма да доведе до нищо градивно за сектора.